Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapacağı düzenleme ile mühendislere tecrübe şartı getirmesi bekleniyor.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin artı 4 kata kadar sınırlandırılacak.

4 kat ila 8 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacak.

8 kat üzeri proje için ilave olarak en az 5 yıl tecrübe şartı aranacak. Aynı zamanda bu tip yapılar için yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans yapılmış olması da gerekecek.

4 KAT VE ÜZERİNE ÇIKMA YASAĞI

Düzenleme ile kapalı çıkmalara ilişkin ilave kurallar getirilecek. İçerisinde konut bulunan ve zemin artı 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılamayacak.

Kapalı çıkma yapılamaması nedeniyle emsal haklarının kullanılamaması halinde kayıplar telafi edilecek. 

BİNA ALTINA DÜKKANLAR KURALLARA BAĞLANDI

Konut olarak kullanılan binaların zemin katındaki ticari işletmeler için de yeni kurallar getirilecek. Ticari birimin kat yüksekliği 4.50 metreyi geçmeyecek.

Konutta Peşinat Sorununa Yeni Çözüm Konutta Peşinat Sorununa Yeni Çözüm

Kısa kolon oluşturulmaması, asma kat yapılamaması, binada kapalı çıkma yapılmaması şartlarının tamamının sağlanması zorunlu olacak.

Editör: TE Bilisim