Satılık ve Kiralık Konut Piyasasında Fiyatlar Geriliyor Satılık ve Kiralık Konut Piyasasında Fiyatlar Geriliyor

Kurum, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, kiralık konutlardaki fiyat artışlarının, talep doğrultusunda arz artırıldığı zaman dengeleneceğini belirterek, “Deprem riskini bertaraf etmek için ve vatandaşın konut sahibi olması için sosyal konut üretiyoruz. Bir taraftan da aslında piyasayı dengeliyoruz.

250 bin sosyal konutla da ilk evini alacaklara kredi imkanı tanıyoruz. Bunların hepsinin arzı artırmaya yönelik çalışmalar” dedi. Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023 Temmuz ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, düzenlemeyi uzatacaklarını, kiralarda piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama oluşması durumunda vatandaşları koruyacaklarını söyledi.

Kurum, “Bu geçici bir süreç, tüm dünya bunu yaşamış” dedi. Kira artışlarının, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında TBMM’de kabul edilmiş, düzenlemenin Temmuz 2023’e kadar devam etmesi öngörülmüştü.

‘100 yılın dönüşümü’

Kurum, kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyasına başvuruların 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapılacağını söyledi. Kurum, “İstanbul’un silüeti de değişecek, insanlarımızın talepleri doğrultusundaki ihtiyaçlar giderilecek, çocuklarımıza yeni yeşil alanlar kazandırılacak. Bu gerçekten 100 yılın dönüşümü diyeceğimiz, İstanbul’umuzu, kültürüyle, sanatıyla, o kadim değerleriyle, miraslarıyla inşallah geleceğe taşıyacağımız bir proje olacak” dedi.

‘1.5 milyon riskli konut var’

İstanbul’da deprem riskinin bertaraf edilmediğine işaret eden Kurum, “İstanbulumuzun öyle sokakları var ki Allah göstermesin, herhangi bir yangında, afette o sokaklara yardım götürmek bile sorun olacak. İtfaiye aracının bile girerken zorlandığı sokaklarımız, yeşil alan eksiklerimiz, yerleşimin bir yerde yoğunlaşmasından kaynaklı trafik sorunumuz var.

İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut olduğu tespitini yaptık. Bir kısmı acil dönüştürülmesi gerekenler. Bir kısmı yeterli mühendislik hizmeti almamış, bir kısmı zemin sıvılaşması sebebiyle riskli” diye konuştu.

İstanbul’da yapılaşma olmamış alanlara uydu kentler kuracaklarını anlatan Bakan Murat Kurum, şunları söyledi:

“1 milyon konutumuzu rezerv alanlara yapacağız. Kalan konutları da vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yerinde dönüşüm yapacağız. Dönüşüme girecek konutlarımız 200 bini aşarsa kura çekeceğiz.

Vatandaşlarımız yerinde istiyorlarsa yerinde, yerindeki değerini düşeceğiz, kalan tutar varsa onun da yarısını devlet karşılayacak, eğer bir tutar varsa da onu da ister 10 yılda TÜFE’ye endeksli veya memur maaş katsayısı, hangisi düşükse onu alacağız.

İsterse 0.79 vade farkıyla 10 yıla kadar sabit kredi kullanıp vatandaşımız borcunu ödeyebilecek. 2+1 konutlarımızın maliyeti 1.5 milyon. Maliyetinin yarısını, yani 750 bin lirasını devletimiz karşılayacak, vatandaşımız burada 75 bin lira peşin ödeyecek, kalan tutarını başlangıç taksiti bin 625 liradan 10 yıl vadede ödeyebilecek.

3+1 konutlarımız maliyeti 1 milyon 800 bin lira. 900 bin lirasını devletimiz karşılıyor. 900 bin lirayı da vatandaşımız yine 10 yılda ödediğinde 6 bin 750 lira başlangıç taksitiyle bu dönüşüme dahil olabilecek. En geç 2 yıl içerisinde teslim edeceğiz. 1 yılda, 16 ayda bitenler olacak.

Vatandaşlarımıza 10 bin 500 lira taşınma yardımı yapacağız. Aylık da 5 bin 250 lira taksitle kira yardımı yapacağız. Hocalarımızla, bilim insanlarımızla çalışıyoruz. Kampanya dahilinde başvuru yapan vatandaşımızın binasını inceleyeceğiz, ön etüdünü yapacağız. Gerekirse tek tek apartman yapacağız.”

Editör: TE Bilisim