MyNet'te yer alan habere göre, son günlerde hayat pahalılığının yükselmesi emlak piyasasına da yansıdı.

Konut fiyatlarındaki yüksek artış; 'yabancıya yapılan konut satışı ve kiralamaların fiyatları artırdığı’ tartışmalarını beraberinde getirdi.

Piyasa temsilcileri, yabancı alıcıların yaptığı alımlar ve kiralamaların sınırlı olduğuna dikkat çekerken, bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin piyasaya etki ettiğini ve 'yabancıları kullandıığını' belirtiyor.

Bazı uzmanlar ise yabancıların girdiği piyasada ‘ani fiyat yükselişlerine’ vurgu yapıyor.

Yabancıya Konut Satışı Yüzde 4 Paya Sahip

Toplam konut satışı içinde yabancıya yapılan satışlar 2021’de yüzde 4 ile sınırlı kaldı. Ancak yabancı alıcının Türkiye’ye ilgisi artıyor. Döviz bazında satın almalar yapılıyor.

Yabancının ilgisini fırsatçılıkla gündeme getiren bazı emlakçılar ‘sadece yabancıya kiralık’ ya da sadece Arapça ve İngilizce ilanlarla kiralama yapıyor.

Arz yetersizliği nedeniyle konut fiyat artışlarının hızlandığı belirtilen mevcut ortamda bu gibi ilanlar ve satın almaların, piyasayı ‘yabancıların hareketlendirdiği’ algısını oluşturduğu ifade ediliyor.

Savaş Etkisi

Yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi her geçen yıl artıyor. TÜİK verilerine göre, Ocak – Mart 2022 döneminde yakalanan artış yüzde 45.1.

Milliyet'te yer alan habere göre; Mars Investment İcra Kulu Başkanı Hakan Bucak, 87 ülke vatandaşının Türkiye’den konut aldığını dile getirdi. Bucak, “Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, ABD, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok konut sattığımız 20 ülke. Son iki aydır bu sıralamada en çok merak edilen iki ülke var; biri Rusya diğeri Ukrayna. Savaş ile birlikte bu ilgide ciddi bir artış gözlemliyoruz” diye konuştu.

2021’de Türkiye’den konut almaya karar verenlerin ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz getirdiğini anlatan Bucak, 2022 beklentisinin 10-15 milyar dolar arası olduğunu söyledi.

Dengelenme Şimdilik Uzak

Konut satış rakamları ile kiralama rakamlarında son dönemde yaşanan artışın yabancı yatırımcıyla ilgisi bulunmadığını vurgulayan Bucak, “2021 yılında yaklaşık 1.5 milyon konutun satışı gerçekleşti ve yabancıların bunun içindeki oranı yüzde 3.9 oldu. Dolayısıyla fiyatlara etki edecek bir durum söz konusu değil” dedi.

Fiyat artışını değerlendiren Bucak, “Emtia fiyatlarında artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, dünyada yüksek enflasyon konutta maliyetlere negatif etki yaptı. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz” diye konuştu.

Kira Artışına Üst Sınır Önerisi

‘Kira zammında üst sınır’ önerisinin konuşulduğunu belirten Bucak, “Arz - talep dengesini sağlamadığınız müddetçe bu tarz öneriler sorunu gerçek manada çözmeyecektir.

Bu noktada bizlerin iki önerisi var. İlki, devletin çeşitli finans paketleriyle arz üretimini desteklemesi ve bu yolla inşaat maliyetleri üzerinde baskı oluşturması, bir diğeri ise kamu kurumlarına ait inşaat şirketlerinin arz üretimini artırması” dedi.

Editör: TE Bilisim