Son birkaç yıldır fahiş oranlarda yükselen kira fiyatları her gün yeni bir kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getiriyor.

Avukatlar kira anlaşmazlığı davalarında büyük artış yaşandığına dikkat çekerken, kirayı arttıran ve buna karşı çıkan kiracı arasındaki yaşanan krizin davaya dönüşmesinden önce artık araya arabulucu girecek.

Konut sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.

"DAVA SAYISI PATLADI"

Milliyet'ten Elif Altın'a konuşan Gayrimenkul uzmanı avukat Mustafa Nazif Yıldız, şunları söyledi: “5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan 7445 sayılı kanuna göre artık kira ilişkisinden doğabilecek uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına alınacak.

Düzenleme 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Böylece dava açılmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerekecek. Ancak kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi hükümleri hariç tutulacak. Kira ilişkisinden doğan bir talebi olan her taraf arabuluculuğa başvurabilecek.”

Arsa Fiyatı Boğaz’daki Yalının Değerini Aştı! Arsa Fiyatı Boğaz’daki Yalının Değerini Aştı!

Son dönemde hızlı artan kira fiyatlarının ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini söyleyen Yıldız, “Dava sayılarında adeta patlama yaşanıyor. Bu nedenle yargının iş yükünde de muazzam bir artış var. Maalesef bu durum bazen ceza davalarına bile konu olabilecek olayları doğuruyor” diye konuştu.

SONRA MAHKEME

Yeni düzenleme ile tarafların arabulucuya gideceklerini söyleyen avukat Yıldız, “Tarafları arabulucuda anlaşamadıkları durumda düzenlenen tutanakla mahkemeye gidebilecekler. Arabuluculuk; tarafların bizzat katılımıyla yürütülen bir süreç. Bu nedenle arabulucu tarafından yapılan ön görüşme sonrası belirlenecek toplantı gününde uyuşmazlığın taraflarının veya vekillerinin katılımı gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim