Sol Haber'de yer alan habere göre, ortalama 2 ya da 3 bin lira civarında olan kiraların 20-30 bin liraya kadar çıktığı şehirde ev sahipleri ya altı aylık ya da yıllık peşin kira bedeli talep ediyor.

Öte yandan ev sahipleri kiracıları dilediği zaman evden çıkarmak ve olası kira artış dönemlerini kendi avantajlarına dönüştürebilmek için tarihsiz ve koşulsuz "Tahliye Şartnamesi" imzalatıyorlar kiracılara.

Hal böyleyken kiracıların artık dayanacak gücü kalmadı. Birçok örnekte evinden olan, eşyaları sokağa atılan, apartmanların depolarında ya da işyerlerinin mahzenlerinde geçici olarak barınmaya çalışan kiracılar sosyal medya platformu üzerinden örgütlenerek bir araya geldiler ve seslerini duyurmaya çalıştılar.

Kiracıların talepleri ise çok açık. Hükümetin acilen artan kira fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini söyleyen kiracılar, binaların yaşı, konumu, kat sayısı ve muhitine göre kiraların belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Yaşadıkları sorunu soL Haber'e anlatan kiracılar sorunlarının bir an önce çözülmesini talep ediyor.

'Böyle giderse şehri terk etmek zorunda kalacağız'

Musa Yaşar bu sürecin kamuoyuna duyurulmasına öncülük edenlerden. Kendisi ev aramak için gezindiği sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarda hep aynı çaresizliğe ve aynı mağduriyete denk gelince "böyle olmaz sesimizi duyurmak gerekir" diyor, Antalya'da bir basın açıklaması yapma kararı alıyor ve bunu sosyal medyada duyuruyor. İlk basın açıklamasına 5 ikincisine 10, derken sayıları artıyor. 

Her birinin de sorunu aynı. Artan kira fiyatları nedeniyle geçinemediklerini ifade eden kiracılar artık gidecek bir yerin de kalmadığını ifade ediyor. Musa Yaşar "Öyle bir hal aldı ki bu durum artık gerçekten kimsenin dayanacak gücü kalmadı.

Böyle giderse şehri terk etmek zorunda kalacak bir sürü kişi. Aldığımız ücretler asgari ücret ortalamasında. Ben inşaat işçisiyim. Bir yanda inşaatlarda çalışıp diğer yanda 10 bin, 20 bin lira nasıl kira ödeyebilirim? Hükümetin buna bir el atması lazım. Bizler ses çıkarmadıkça herhalde her şey yolunda sanılıyor" diyor. 

'Kiralar için taban-tavan fiyatı belirlensin'

Kiralar için taban ve tavan fiyatı belirlenmesi gerektiğini ifade eden Musa Yaşar, "Devletin artık bize sahip çıkması lazım. Böyle olmaz. Asgari ücretle geçinen, asgari ücretten az emekli maaşı alan insanlarız. Nasıl geçineceğiz böyle bir ortamda.

Antalya'da kiraların ortalaması şu an 10-15 bin lira. Kiracıları göçe zorluyorlar. Hepimizi ev arar hale getirdiler. Geçen sene 800 lira kira ödeyen biri bu sene 8 bin lira kira ödemek zorunda kalıyor" diyor. 

'Ev sahipleri hukuksuzca 'Tahliye Şartnamesi' imzalatıyor'

Ev sahiplerinin kiracılarla 'Tahliye Şartnamesi' imzalatmadan ev vermediği örneklere değinen Yaşar, "Bu şartnameleri imzalatıp sonrasında da evi boşaltmaları için ihtar çekiyorlar. Kiracı imzalamasa ne olacak başını sokabileceği ev mi var? Mecbur imzalıyor birçok kişi. Devletin bu hukuksuzluğu görmesi lazım.

Ev sahibinin kafasına göre kiracıyı nasıl sokağa atma yetkisi olur? Komşuları şikayetçi değil, eve zarar vermiyor, takır takır kirasını da ödüyor. Eee ne var şimdi? Ama ev sahibi diyor ki 'Benim yüzde 25 zam yapma hakkım var bu artış bana yetmez sen çık dışarı ben kirayı 3 bin liradan 10 bin lira yapacağım başkasına vereceğim diyor.'

Olur mu böyle iş. Artık mahkemelerin bu şartnameleri uygulamaya koymaması lazım. Konu kontrat ile çözülmeli. Bir kira arttımı varsa ve her şeyin fiyatı olağan üstü arttıysa mahkeme yoluyla çözülmeli, belirlenmeli. Kimse kafasına göre iş yapmamalı. Bir de bunlar 20-25 evi olan ev sahipleri. Ne acımaları var ne de vicdanları. Her biri kesesinin derdinde" diyor.

'Bizi ev sahiplerinin vicdanlarına terk ettiler'

Sorun yaşayanlardan birisi de Sibel Topaktaş. Sibel Hanım iki çocuk annesi. Kendisi bulunduğu eve taşınalı henüz bir yıl dahi olmamış. Kaldığı evin 'borsa senedi' gibi alınıp satıldığından söz ediyor. 

"Ben buraya taşınırken dedim ev sahibine. Bugün gelip yarın taşınamam tekrar. En az 4-5 sene kalacaksam yerleşeyim dedim. 8 ay önce 2 bin liraya taşındım. Taşındıktan sonra burası defalarca alınıp satıldı. Yeni ev sahibi ile muhatap dahi olmadım. Onun yerine biri arıyor "çıkın evden, kirayı 5 bin yapacağım, 10 bin yapacağım" diyor.

Sonra kalkıyor vazgeçtim oğlum taşınacak evlenecek diyor. Psikolojimiz bozuldu gerçekten. Bir yandan sürekli kiralık ev bakıyorum. Hadi buldum diyelim uygun kiralık yer. İlk kirasıydı, emlakçısıydı, depozitosuydu, elektrik, su, doğalgaz, taşınma-nakliye derken en az 20 bin lira giderim olacak.

Bu benim neredeyse yıllık kira miktarım. Bunu nasıl tek seferde verebilirim ki? Bizi ev sahiplerinin vicdanına terk ettiler. Çok zoruma gidiyor. Biz niye vicdanlı ev sahibi aramak zorunda kalıyoruz? Bize sahip çıkan yok mu?" diyor. 

Editör: TE Bilisim