Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine dair değerlendirmede bulundu.

Başkan Keleş, konuyla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

“81 ilde vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağını belirten Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu müjdenin ardından şu açıklamalarda bulundu;

İlk Evim İlk İş Yerim projesi 5 yıl içerisinde 500.000 dar gelirli vatandaşımızı konut sahibi yapacak, bununla birlikte 250.000 adet konut amaçlı arsa, 50.000 adet işyeri satışı ile de sektöre ciddi bir canlılık kazandıracaktır.

Söz konusu projede 2+1 daireler için toplam 608.000 lira bedel, yüzde 10 peşinat, 240 ay vade, aylık 2280 liradan başlayan taksitle ödeme seçeneği, 3+1 dairelerde toplam 850.000 lira bedel, yüzde 10 peşinat, 240 ay vade, aylık 3187 lira taksitle ödeme seçeneği oluşturulmuştur. 

YÜKSELİŞİ DENGELEYECEK

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinden emeklilerimize yüzde 20, gençlerimize yüzde 20, engelli vatandaşlarımıza yüzde 5, şehit yakını ve gazilerimize de yüzde 5 kontenjan ayrılacaktır.

Proje kapsamında İstanbul da hane geliri 18.000 lira diğer illerde 16.000 lira altında olan her vatandaş başvurabilecektir.

Ayrıca projede vatandaşın kendi evini yapabilmesi için 250.000 adet 350 metrekare ile 500 metrekarelik arsalarda toplam fiyat 192.500 lira olarak 1604 lira taksitlerle 10 yıl vadeyle faizsiz şekilde vatandaşa arsa satışı gerçekleşecektir.

Son olarak da proje kapsamında 10.000 yeni iş yeri toplam fiyatı 350.000 lira 120 ay vade imkanı ile aylık 2.633 lira den başlayan taksitlerle satışa sunulacaktır.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin 5 yıllık yaklaşık yatırım bedeli 1 trilyon tl olup, oluşturacağı ekonomik hareketlilik 2 trilyon tl öngörülmekte, oluşturacağı istihdam ve inşaatın alt sektörlerinde ekonomik hareketlilik kazandıracaktır.

Ayrıca projenin orta vadede konut üretiminin azlığından kaynaklı kira artışlarındaki hızlı yükselişi de dengeleyeceğini ön görmekteyiz. 

HAYIRLI OLSUN

İlk Evim , İlk İş Yerim” projesinin önemi çok büyüktür diyerek sözlerine şöyle devam etti; son dönemdeki pandemi koşulları, döviz ve dünya piyasasındaki ekonomik dalgalanmalar, enflasyon ve bölgedeki savaşlar inşaat sektöründe ciddi bir daralma etkisi oluşturmuş, artan inşaat maliyetlerinden dolayı dar gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimi her geçen gün azalmıştır.

Devletimiz arsa hariç çıplak inşaat girdi maliyetlerinin de altında açıkladığı konut fiyatları ile ciddi bir fedakarlık yapmış, son dönemde dar gelirli vatandaşlarımızın hayali olan konut edinme arzusuna umut olmuştur.

Kocaeli Müteahhitler Birliği olarak diğer illerimizde ve şehrimizde yapılacak olan dar gelirli vatandaşlarımıza uygun konut, arsa ve iş yeri sağlayacak olan ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinin hayırlı olmasını temenni ederiz.”

Editör: TE Bilisim