REZERV KONUTLAR DEPREMZEDELERE

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrasında tüm bakanlıklar sorumlulukları alanında çalışmalarına devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Şanlıurfa'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Şanlıurfa'da kentsel dönüşüm ve rezerv konutlara ilişkin bilgi verdiler.

Bakan Kurum, mevcut inşa edilmiş TOKİ konutlarının depremden etkilenenlere verileceğini söylerken Bakan Nebati ise çok düşük faizli kentsel dönüşüm kredisiyle yeni konutların inşa edileceğini açıkladı.

ÖNCELİK TANINACAK

TOKİ'yle birlikte bölgede hızlı dönüşüm sürecini başlattıklarını açıklayan Bakan Kurum, "Haliliye'deki 292 konutun bir kısmını binası yıkılan vatandaşlara teslim edeceğiz.

Kalan konutlarımızla da Yeşildirek mahallemizdeki ağır hasarlı dönüşüm sürecini başlatacağız.

Asya mahallesindeki 367 konutumuz Şanlıurfa merkezinde evleri yıkılmış olanların talep etmeleri halinde kurayla verilecek.

367 konutumuzu da Şanlıurfa merkezde ve Eyübiye'de kuralarla teslim edeceğiz.

Karaköprü'deki 54 konutumuzu nuradaki evi yıkılan vatandaşlara teslim edeceğiz.

Böylece 700 konutumuzu depremden hasar görmüş binalarımız öncelikli olmak üzere vatandaşlarımıza sunacağız" dedi.

KÖY EVLERİ YAPILIYOR

Şanlıurfa'da ilk sözleşmeyi imzaladıklarını belirten Kurum şunları kaydetti: "6631 konutumuzu ve 1900 köy evimizin yapım sürecini başlattık.

Şu ana kadar 27 bin 353 konutun sözleşmesini imzalayıp şantiye sürecine geçtik. Önümüzdeki Mayıs ayında 309 bin konutumuzu hasar tespite göre başlatıyoruz."

100 MİLYAR LİRA KAYNAK AYRILDI

Deprem felaketlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için tedbirleri aldıklarını ifade eden Bakan Nebati ise şunları söyledi:

"100 milyar liralık kaynağı ayırdık. AFAD'a 27 milyar lira ödenek verdik. 1 milyondan fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık.

Taşınma ve kira yardımı sağlıyoruz. Finansmanı hazine olarak sağlayacağımızı taahhüt ettiğimizi açıklıkla söyleyeyim. Kentsel dönüşüm probleminin çözümünde eş güdüm içinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz."

DÖNÜŞÜME 3'LÜ MODEL

Kentsel dönüşüm probleminin çözümünde 3 ayrı yaklaşım üzerinde içinde çalıştıklarını ifade eden Nebati, "Birinci modelde konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz.

İkinci modelimizdeyse ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Bu kapsamda konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını hızla artıracağız. üçüncü modelimiz de özellikle kiralık konut arzını artırmaya yöneliktir.

Bu modelle ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır.

Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonu dizginleyeceğiz."

BÖLGEYE 3 BİN KONTEYNERLİK ÇARŞI PROJESİ

Bu süreçte, yıkılan veya kullanılamaz hale gelen işyerleri için mobil çözümler de ürettiklerini dile getiren Bakan Nebati sözlerini şöyle sürdürdü:

"6 bin geçici ticarethaneyi esnafımızın hizmetine verdik. 3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz. Afet Yeniden İmar Fonu'nu da kuruyoruz. Meclis'ten geçtiği takdirde hızlıca uygulamaya geçecek.

250 milyar liralık KGF paketlerine 100 milyar lira daha ekledik. İşyerleri ya da işletmeleri zarar gören 156 bin esnafa Halk Bankası tarafından kullandırılan krediler 6 ay süreyle faizsiz şekilde erteledik.

23 bin esnaf Şanlıurfa'da 4,1 milyar liralık kredi ödemesi ertelenmiş bulunmaktayız.

Halk Bank vasıtasıyla kadın girişimci kredi destek paketiyle sıfır faizle işletme harcamalarında kullanmak için 50 bin liralık kredi imkanı sunulacaktır."

Editör: TE Bilisim