Haber Global'de yer alan habere göre, Kahramanmaraş depremleri 11 ilde büyük bir yıkıma yol açarken, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İstanbul gibi deprem beklenen bölgelerde yaşayan ve konutlarının dayanıksız düşünen vatandaşların bazıları kentsel dönüşüm projelerinden yararlanırken bazıları da evini satıp yenisini almak istiyor.

Uzmanlar son bir ayda satılık ev ilanının geçen senenin aynı dönemine göre; arttığını söylüyor. Ancak piyasa ise durgun. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre;

Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,0 azalarak 80 bin 31 oldu. Konut satış ilanlarındaki bu artış satılık ya da kiralık ev fiyatlarını düşürür mü?

'ESKİ BİNALAR İLE YENİ BİNALARIN FİYATLARI AYRIŞTI'

Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, son bir ay içerisinde Türkiye genelinde satılık konut stokunun yüzde 49 arttığını, bu adedin İstanbul içerisinde yüzde 70 - 80'lere ulaştığını söylüyor.

Kas, "Burada satılık eski binaların fiyatlarında hafif bir gevşeme ve gerileme mevcut. Fakat gevşemenin nereye kadar gideceğini bunu zaman gösterecek" diyor.

Gayrimenkul Uzmanı, oturmak için konut satın alanların deprem nedeniyle eski binalara yönelmediklerini, bunun da eski bina fiyatlarında bir durgunluk yaratacağını söylüyor.

Kas "Fiyatları düşürmemekte inat eden satıcıların inadı kırılacak. Düne kadar sıfır bina fiyatları yükselirken 2. el fiyatları da lokomotif gibi 1. el fiyatlarını takip ediyordu ama deprem sonrası bu ayrıştı" diyor.

Emlak uzmanı yeni bina fiyatlarının artarken eskilerinkinin de aşağı doğru yön aldığını söylüyor. Ancak Kas, yakın zamanda eski binaları alıp kentsel dönüşümle yeni binaya dönüştürme maksadı ile yatırımcının devreye girebileceğini bunun da eski konut fiyatlarına etki edebileceğini söylüyor.

Kiralıklarda durumun farklı olduğunu söyleyen Kas, "Kiralıklarda maalesef zaten bir sıkışmışlık söz konusuydu. Ev alamayan vatandaş bugün için kiralığa yöneliyor. Kiralık dairelerin fiyatları ulaşılmaz, sürdürülemez ve ödenemez noktalara geldi" ifadelerini kullanıyor.

Kas "Kiralıklarda evet içine girilemeyecek dökülen evlerde evet kiralarda biraz gevşeme var ama eski evde de yeni evde de kiralık fiyatları hala direniyor. Çünkü kiralık konut bulmak gerçekten çok zor" diyerek sözlerini sürdürüyor.

'EV FİYARLARI DÜŞMEZ ÇÜNKÜ...'

Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Vural Yayan ise satılık ilanının artmasının fiyatları düşürmeyeceğini görüşünde. Yayan, vatandaşların konutlarını satma nedeninin deprem nedeniyle binalarını yenilemek olduğunu ifade ediyor.

Yayan, "Vatandaşın yeni binaya zaten bütçesi yetmiyor. O yüzden neden eskisini ucuza satsın? Konut fiyatları ve kiralık daire fiyatları kolay kolay düşmez" diyor.

Şu anda konut piyasaların çok durgun olduğunu söyleyen emlak uzmanı, bunun ana sebebinin devlet bankalarının kredi vermemesi ve özel bankaların da çok yüksek faizlerle kredi veriyor olması olarak niteliyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa eskiden bu kadar satılık ilanı olmadığını söyleyerek "Satılan ev adedi düştüğü halde geçen yıldan bu yana satılık ev ilanlarında yüzde 50 artış var" diyor. Aşa sözlerini "Haliyle kiralık dairelerde bir miktar gevşeme tespit ettik ama henüz bu satılık ev fiyatlarına yansımadı" şeklinde sürdürüyor.

Öte yandan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başklevent, geçen çarşamba günü haberglobal.com.tr'de yayımlanan "Türkiye şantiyeye dönüyor! İnşaat maliyetleri nasıl etkilenecek?" haberinde verdiği demeçte, deprem bölgesindeki depremzedeler için inşa edilen konutların ve diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm projelerinin enflasyona az da olsa olumsuz etkisi olacağını söylüyor.

Başlevent, "Çünkü çok ciddi bir talep oluşacak. Birçok malzemede sıkıntıya düşebiliriz. Örneğin çimento ve demir gibi temel malzemelerin arzı sınırsız değil. Bunları yetiştirmekte üreticilerimiz zorlanacaklar" diye durumu açıklıyor. Bu durumun ev fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Başlevent, "İster istemez bunların fiyatları ve sonucunda konut fiyatları artacak" diyor.

Editör: TE Bilisim