Geçen Yılsonu yüzde 40, Mayıs itibariyle yüzde 145

HabertürkTV’te Mehmet Akif Ersoy’un canlı yayın konuğu olan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut fiyat artışları ve gayrimenkul değerlemedeki zorluklara dikkat çekti.

Mehmet Akif Ersoy’un, konut fiyat artışının yavaşladığını gösteren Haziran raporu ile konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini sorması üzerine cevap Veren Makbule Yönel Maya:

“Mayıs ayında açıklanan konut kredi destek paketi, akabinde 0.89, 0.99 konut kredi faizi gibi pozitif etkenlerle günlük değişen konut fiyatları gördük. Değerleme açısında baktığımızda, değerleme yapmanın oldukça zor olduğu günlerdi. Çünkü fiyatlar haftalık değişebiliyordu.

Geldiğimiz nokta itibariyle Temmuz’da bir miktar yavaşlama görüyoruz. Artış trendinin yavaşlamasından bahsediyorum; konut fiyatlarının düşmesi değil. Artık Temmuz ayı itibariyle verdiğimiz bir değerin en azından 1 için çok da değişmeyeceği yönünde mutabık kalabiliyoruz. Mayıs ayındaki hızlı volatil dönemden bir miktar daha sakin bir döneme girmiş olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Düşük Kredi Verilmesi mi Fiyatları Etkiledi?

Mehmet Akif Ersoy’un, Mayıs ayındaki kredi paketinin mi fiyatları bir anda yükselttiği sorusuna cevap veren Maya:

Biz geçen yıl sonunu yüzde 30 - 40 oranında fiyat artışı ile kapattık. Ocak ayı itibariyle yüzde 70 - 100 oranı ve Mayıs ayı itibariyle yüzde 145’e ulaştı. Biz yıllım bazda yüzde 145 fiyat artışını ilk defa gördük” dedi.

Bir başka ülke vatandaşının benimsemediği kadar konutu bir yatırım aracı gören Türk vatandaşı, olası bir ekonomik belirsizlikte konut veya gayrimenkul türevleri almaya yöneliyor olduğu bir gerçeklik var.

Pozitif anlamda atılan bu adım ise klasik ekonomi kuralını çalıştırdığı ve konut fiyatını daha fazla artırdığı bir gerçek.

Uzmanların söz görüş birliği yaptığı nokta, fiyatların kısa vadede düşmeyeceği ama yavaşlayacağı yönünde. Ekonominin dengeleri yerine oturmadan ve enflasyon düşmeden artık alınabilir konut fiyatı görmek zor görünüyor.

Editör: TE Bilisim