Milliyet'te yer alan habere göre, Türkiye genelinde mart ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 154 seviyesinde gerçekleşti.

Buna göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 284 bin 490 lira oldu.

Aynı dönemde İstanbul’da konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 144, ortalama konut fiyatı 3 milyon 186 bin 472 olarak hesaplandı.

2022 Mart ayında ise İstanbul’da ortalama konut fiyatı 1 milyon 452 bin 240 olarak ölçülmüştü.

Yalıtım için Kredi Desteği Yalıtım için Kredi Desteği

Sadece bu bir yıllık değer artışı, konuta olan yüksek talep, azalan arz ve konut kredisi faiz oranlarında erişimi güçleştiren unsurları gözler önüne seriyor.

Satılık konut piyasasında fiyatların hızlı yükselişinin en temel nedenini, 2018’den bu yana azalan yeni konut arzı oluşturuyor.

Buna karşılık Türkiye’nin her yıl ihtiyacı olan 800 bin yeni konutun üretilememesi, talebin devam etmesiyle karşılaşınca fiyatlar kontrolden çıkmaya başladı.

İkinci neden olarak ise pandemi döneminde hızla artan inşaat maliyetlerinde; emtiaya erişim sorununun döviz fiyat artışlarıyla birleşmesinden kaynaklı gelişmeler gösteriliyor.

Yeni konut üretilmeyince mevcut konutlar değerleniyor.

Diğer yandan bankaların yüksek konut kredisi faiz oranlarına ihtiyacı olanların erişmesi güçleştikçe, piyasayı, fiyat artışından faydalanmak isteyen yatırımcılar domine ediyor.

Bu nedenle İstanbul’da her ilçede eski yeni tüm konutlarda fiyatlar ciddi artışlarla karşı karşıya. Türkiye genelinde de tablo bu şekilde ilerliyor.

Editör: TE Bilisim