Bu dönemde ipotekli satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,6 ile hızlı bir artış kaydetti.

Haziran’da ilk defa satılan konut sayısı yıllık bazda yüzde 11,6, ikinci el satışlar da yüzde 11,8 oranında yükseldi.

Böylece, yılın ilk yarısında konut satışları yıllık bazda yüzde 31,4 artarken, satışların yüzde 71,3’ünü ikinci el satışlar oluşturdu.

Yabancılara yapılan konut satışları Haziran’da bir önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 81,8 artarak 8.630 adet düzeyinde gerçekleşti.

Böylece, yabancılara yapılan satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 5,7’ye ulaştı.

Bu dönemde Rus vatandaşlarına yapılan satışlar geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat arttı.

Ocak-Haziran döneminde de yabancılara yapılan konut satışlarındaki yıllık artış yüzde 72,7 oldu.

Yılın ilk yarısı itibarıyla İstanbul 14.895 adet ile yabancıların en çok konut aldığı il olurken, ikinci sırada 9.836 adet ile Antalya yer aldı.

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından Haziran ayında yayımlanan Hazır Beton Endeksi Raporu’nda inşaat sektörü faaliyetlerinin Haziran’da aylık bazda iyileşme göstermesine karşın, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla düşük kaldığına dikkat çekildi. Artan girdi maliyetlerinin beklentileri olumsuz etkilediği belirtilen raporda, sektöre ilişkin güven endeksindeki zayıf seyrin sürdüğü kaydedildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayımlanan inşaat güven endeksi de Haziran’da maliyet artışları ve ihraç pazarlarındaki yavaşlama endişesinin etkisiyle geriledi.

Önümüzdeki dönemde inşaat sektörü faaliyetlerinin, satın alma gücündeki düşüş ve maliyet artışlarının üretim faaliyeti üzerinde devam eden olumsuz etkileri paralelinde baskı altında kalabileceğini değerlendiriyoruz.

Editör: TE Bilisim