Konutunuzu satacaksınız ve piyasa değerini merak ediyorsunuz.

Satacağınız konutunuzun değerini öğrenebilmek için ilan sitelerine bakıyorsunuz, yakın komşu ve akrabalara soruyorsunuz veya emlak işletmelerinden bilgi almaya çalışıyorsunuz. Bu araştırmalar sonrası aklınızda oluşan bir fiyat ile konutunuzu piyasaya sunuyorsunuz.

Modüler Yaşamda Yeni Trend: Kapsül Evler Modüler Yaşamda Yeni Trend: Kapsül Evler

Konutunuzun ilanını gören alıcılar da fiyatın uygun olup olmadığını sizin yaptığınız gibi ilanlara bakıyor, yakın akrabalara soruyor veya emlak işletmelerinden bilgi almaya çalışıyor. 

Burada sorulması gereken soru şu; bu konut gerçek değerinden mi piyasada? 

Bir konutun doğru fiyattan piyasaya sunulması piyasalarda oluşacak fiyat dengeleri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle konutunuzu satarken, piyasada oluşacak fiyat dengelerini bozmadan, gerçek değerinden satış yapabilmek için SPK lisanslı gayrimenkul ve konut değerleme uzmanlarından veya deneyimli emlak danışmanlarından destek almanızı önerebilirim. 

Gayrimenkul danışmanı olarak konut piyasasını takip etmek amacıyla mahalle bazında incelemeler yapıyorum. Araştırmalarımda gördüğüm en ilginç ilan ise 27 emlak işletmesi tarafından farklı özellikler ve farklı fiyattan satışına aracılık edilen bir konut. Yaklaşık 8 aydır piyasada. Olmaya da devam edecek çünkü aynı konutun çok fazla emlak işletmesi tarafından farklı özellik ve farklı fiyattan piyasaya sunulduğu için alıcı çıkacağı kanaatinde değilim. 

Konut piyasası fiyat dengelerini bozan bu durumu ben görebiliyorsam konut arayışı içinde olan bütün alıcılarda görüyor. Konut sahibi çabuk satılır diye tercihini bu şekilde kullanmış. 

Birikimlerinizi korumak için gayrimenkul almak doğru bir seçim mi?

TÜİK verilerine göre ülkemizde enflasyonun yüksek olduğunu görüyoruz. Bu durumda birikimlerinizi yüksek enflasyona karşı korumanın en iyi yolunun gayrimenkul satın almak olduğu açıktır.

Örneğin, Akarbaşı mahallesinde yaptığım konut fiyatları araştırmasında; 2022 Ocak ayı ikinci el konut birim fiyatı m2/TL bazında 7.571 TL iken bu oran 2023 Ocak ayında 12.991 liraya yükselmiştir. (Artış yüzde 71,59) Bu oranlardan yola çıkarak enflasyon yüksek olduğu sürece gelecekte konut fiyatlarının artacağını öngörebiliriz.

Konut fiyatlarının yükseldiği ülkelerde en önemli husus konut balonu olup olmadığının uzmanlar tarafından araştırılmasıdır. Ülkemizde enflasyonun yüksek olması, enflasyon nedeniyle bütün mal ve hizmetlerde fiyat artışlarının görülmesi gibi nedenlerden dolayı konut balonu olmadığını değerlendiriyorum. 

Birikimlerinizi korumak için gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsanız doğru gayrimenkulü ve doğru emlak danışmanını bulmanızı öneririm. 

Editör: TE Bilisim