Tapu işlemleri için gereken evraklar

Tapu İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satıcının ve alıcının nüfus cüzdanları ya da yetkilendirilen vekil için vekaletnamenin aslı,

Konutun zorunlu deprem sigortası kaydı,

Tapu çıkarıldı ise ilgili konutun tapu belgesi,

Konutun bağlı bulunduğu belediyeden alınacak olan emlak rayiç bedeli.

Tapu dairelerinde yapılacak işlemlerin başlatılabilmesi için tüm bu evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve başvuru için yetkili görevliye teslim edilmesi gerekir.

Başvuru sırasında eksik evrak olduğu fark edildiği takdirde tapu işlemleri başlatılamaz ve başvuru belgesinde eksik evrak olduğu bildirilir.

Bu noktadan sonra tapu işlemleri devam edemeyeceğinden, eksik olan evrakları tamamlayarak tekrar başvuruda bulunmanız istenir.

Tapu dairesine gitmeden önce randevu alabilirsiniz

Tapu dairelerinde randevusuz işlem yapabilme imkanı bulunsa da yoğunluk nedeniyle zaman kaybı yaşamamak ve dairede oluşacak yığılmaların önüne geçebilmek adına randevu sisteminin tercih edilmesi önerilir.

Devredilecek olan konutun sahibi ya da yetkilendirilmiş vekili, Alo 181 Çağrı Merkezini arayarak kolayca randevu alma şansı bulabilir.

Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesi olan www.tkgm.gov.tr adresinden de bir kaç adımda randevu almak mümkündür.

Bu şekilde hem tapu dairesinde direkt olarak başvuru bölümündeki ilgili kişiyle görüşme şansı bulabilir, hem de uzun saatler boyunca sıra beklemeden tapu işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.

Bodrum'da Kiralık Daire Fiyatları Dudak Uçuklattı Bodrum'da Kiralık Daire Fiyatları Dudak Uçuklattı

Tapu harcını ödeme konusunda ortak bir karara varın

Tapu dairesine gerekli evrakların teslim edilmesi ve devir işlemlerinin başlatılmasının ardından, döner sermaye hizmet bedeli ve tapu harcı ödemesi gündeme gelir.

Yasal düzenlemelere göre hareket edildiğinde bu hizmet bedelinin ve belirlenen tapu harcı tutarının alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya ödenmesi gerekir.

Ancak alışılagelmiş satış yöntemlerine göre hareket edildiğinde bu masrafların yalnızca alıcı tarafından karşılanması beklenir.

Eğer alıcı taraf siz iseniz ve satıcıdan döner sermaye hizmet bedeli ve tapu harcının tamamını ödemeye yönelik bir teklif alırsanız yasal haklarınız gereği bu tutarı ödemek zorunda olmadığınızı belirtmeniz gerekir.

Tapu devri ve konut satışı sırasında en çok anlaşmazlıkların yaşandığı nokta harç ödeme konusu olduğundan, ilk satış pazarlığı sırasında bu konuyu netleştirmek ve ortak bir karara varmak faydalı olabilir.

Editör: TE Bilisim