Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), 81 ilde resmen hayata geçirilmiş durumda.

Bu sistem ile artan tapuda dolandırıcılık girişimleri ve sahte kimlikle tapu satış girişimleri önüne geçilmeye çalışılıyor.

EKDS sistemi ile vatandaşların korunması için teknolojik imkanlar kullanılıyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) nedir, nasıl çalışır ve tapuda eski kimlik geçerli mi?

EKDS ile Tapuda Güvenlik

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortak çalışması ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), sahtecilik girişimlerinin önüne geçebiliyor.

EKDS cihazı ile TC kimlik belgesi üzerindeki bilgiler MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor. Kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile başvuru yapan kişinin parmak izi örneği karşılaştırılıyor. Böylece sahte kimlikle tapuda işlem yapmanın önüne geçilmiş oluyor.

Tapuda Eski Kimlik Geçerli mi?

EKDS sistemi 81 ilde kullanılmaya başlanırken bazı tapu daireleri sadece bu sistem üzerinden hizmet vermeye başladı.

Bu tapu dairelerinden randevu alan kişilere gönderilen mesajda çipli kimlik kartı ile işlem yapıldığı belirtiliyor.

Bu nedenle kişinin kimliğini mutlaka yenilemesi gerekiyor. Kimliği eski olan kişiler ise sadece nüfus müdürlüklerine giderek geçici kimlik belgesi almaları durumunda işlem yapabiliyor.

Geçiş sürecinin tamamlanması ile tüm tapu dairelerinde yeni kimlik belgesi zorunlu hale gelecek ve eski kimlik belgesi olan kişiler tapuda işlem yapamayacaklar.

Tapuda artan dolandırıcılık girişimleri ve sahte kimlikle tapu satış girişimleri önüne geçebilmek için, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) 81 ilde resmen başladı.

Pilot illerde başarılı bir şekilde sonuç veren EKDS sistemi, parmak izine bakılarak kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile karşılaştırılıyor. Bunun için de kimlik kartları üzerindeki çipte yer alan bilgiler dikkate alınıyor. Nüfus müdürlüklerine gidip geçici kimlik belgesi alanların dışında, eski kimlik belgelerinin olması durumunda tapuda işlem yapılamayacak.

Tapu İşlemleri için Verilen Vekalette Sınır Belirlenmeli Tapu İşlemleri için Verilen Vekalette Sınır Belirlenmeli

Sonuç olarak, EKDS ile sahtecilik girişimlerinin önüne geçilmeye çalışılıyor. 81 ilde uygulamaya konulan bu sistem ile insanların güvenli bir şekilde tapu işlemlerini yapması sağlanmak isteniyor. Tapuda artan dolandırıcılık girişimleri ile mücadele edilmesi için bu sistem kullanılıyor. 

Editör: TE Bilisim