Tapuda yeni dönem 81 ilde resmen başladı sistem sil baştan değişti! O kişiler artık tapu işlemi yapamayacak - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) sonrasında eski kimlikle tapu işlemleri hakkında yeni karar alındı. 

Alınan karar kapsamında son dönemde artan tapuda dolandırıcılık girişimleri ve sahte kimlikle tapu satış girişimi gibi olaylara karşı vatandaşı koruma altına almak için teknolojik imkanlar devreye alınmaya başlandı.

Bunların son örneklerinden biri de Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) oldu. Pilot illerde başarılı bir şekilde sonuç veren uygulama artık 81 il geneline yaygınlaştırılmaya başlandı. 

TAPUDA ELEKTRONİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ EKDS NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILACAK?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu hayata geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) tapuda sahtecilik girişimlerinin önüne geçilmesini amaçlıyor.

Son dönemde yükselen konut fiyatları ve arsa fiyatları dolandırıcıların da iştahını kabartırken tapuda dublör kullanarak sahte kimlik ve evraklarla hileli satış işlemi girişimleri artmıştı. 

Yeni sistemde tıpkı kredi kartı POS cihazı görünümüne sahip olan EKDS cihazı ile yeni kimlik kartı kullanılarak kişinin kimlik kartı verilirken alınan parmak izi örneği ile başvuru yapan kişinin parmak izi örneği karşılaştırması yapılacak. Bu sayede sahte kimlikle tapuda işlem yapmanın kesin bir şekilde önüne geçilmiş olacak. 

TAPUDA ESKİ KİMLİK GEÇERLİ Mİ 2023, TAPU İŞLEMLERİNDE ÇİPLİ YENİ KİMLİK KARTI ZORUNLULUĞU VAR MI?

Konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Özelmacıklı, “Bu yeni sistem daha önce yaşanan çok sayıda dolandırıcılığın önüne geçebiliyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile TC kimlik belgesi üzerindeki bilgiler MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor.

Kira Gelirini Düşük Beyan Eden Yandı! Kira Gelirini Düşük Beyan Eden Yandı!

Bu sistemde parmak izine bakıldığında kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile karşılaştırılıyor. Bunun için de kimlik kartları üzerindeki çipte yer alan bilgiler dikkate alınıyor" diyerek sistemin güvenlik açısından önemine değinildi. 

EKDS sistemi 81 ilde kullanılmaya başlanırken bazı tapu daireleri sadece bu sistem üzerinden hizmet vermeye başladı. Bu tapu dairelerinden randevu alan kişilere gönderilen mesajda çipli kimlik kartı ile işlem yapıldığı belirtiliyor.

Bu nedenle kişinin öncesinde kimliğini mutlaka yenilemesi gerekiyor. Geçiş sürecinin tamamlanması ile tüm tapu dairelerinde yeni kimlik belgesi zorunlu hale gelecek ve eski kimlik belgesi olan kişiler tapuda işlem yapamayacaklar. 

Editör: TE Bilisim