Her yeni kiracının taşındığı yerdeki abonelikleri üzerine alması gerekiyor. Ama bazen evi boşaltan, tahliye eden eski kiracı bir şekilde ihmalkar davranıp aboneliklerini iptal etmiyor. Bu durum sadece kiracı değişiminde yaşanmıyor.

Bazen ev sahibi de içinde oturduğu evi kiraya verdiğinde, o da aboneliği iptal etmeyi ihmal ediyor ve kiracısı, ev sahibinin aboneliği üzerinden elektrik kullanmaya devam ediyor.

Yeni kiracı, taşındığı yerdeki başkası adına abonelikten yararlanıp ödemelerini zamanında yaparsa sorun çıkmıyor.

Ama başkası adına olan abonelikten yararlanmasına rağmen tükettiği enerji, su ve gaz bedelini ödemeyen veya ödeyemeyenler de oluyor. Sonra da eski aboneyi kötü sürprizler bekliyor, hatta icradan doğrudan ödeme emri geliyor.

Başkasının borcundan kendi borcumuz gibi sorumlu muyuz?

Maalesef ki; yanıtımız evet. Yargıtay içtihatlarına göre, elektrik abonelik sözleşmesini imzalayan ve aboneliği devam eden abone, evi veya işyerini tahliye etmiş olsa bile, tesisatta kullanılan elektrik bakımından elektrik dağıtım şirketine karşı sözleşme gereği sorumlu olduğu gibi, elektrik sayacının muhafazası konusunda da sorumluluğu devam eder.

Yani sadece kullanmadığı elektrik borcundan değil, elektrik sayacına bir zarar verilmişse, ondan da sorumludur.

Peki bu durumda ne yapabiliriz?

Önce elektrik borcunu ödeyecek, sonra da kendinizden sonra eve taşınan yeni kiracıya karşı fiili elektrik tüketicisi olarak ödediği elektrik tüketim bedelini rücu edeceksiniz.

Çünkü boşaltılan, tahliye edilen ev veya iş yerindeki abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, adına aboneliği iptal ettirmeden evi boşaltan kişi, fiili kullanıcı ile beraber elektrik dağıtım şirketine karşı kaçak elektrik kullanımı ve normal kullanım bedelinden dolayı müteselsil sorumludur.

Yani elektrik dağıtım şirketi kimi bulursa parayı ondan tahsil eder. Çünkü Yargıtay kararında da abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen su, elektrik ve doğalgaz bedelinden fiili kullanıcı ile birlikte abonenin de birlikte sorumlu olacakları açıkça belirtilmiş.

Sonuçta, aboneliklerinizin bulunduğu bir yerden taşınıyorsanız, bütün aboneliklerinizi iptal ettirmeniz, sizin yararınıza olacaktır.

Aksi takdirde kullanmamanıza rağmen iptal ettirmediğiniz için sizin aboneliğiniz adı altında başkalarının tüketeceği elektrik, su ve doğalgaz bedellerinden, onları tüketen ile birlikte müteselsilen sorumlu olursunuz

Dağıtım Şirketi’nin ihmaliyle 2 dönemden sonra elektrik, su ve doğalgaz kesintisinin ve kesinti bildirimlerinin yapılmamış olmasının sonuçları nelerdir?

Abonelik faturalarının uzun bir süre ödenmemesi nedeniyle Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddesi ve abonelik sözleşmesi uyarınca elektriğin kesilmesi gereken tarihin belirlenmesi gereği elektriği kesmesi gerekirken, emredici hükme aykırı davranarak elektriği kesmemesi elektrik dağıtım şirketleri bakımından da ortak kusur olarak kabul edilir.

Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 35’inci madde, zamanında ödenmeyen borçlardan dolayı yapılacak ikinci bildirimde, ödeme için en az 5 işgünü süre verilmesini şart koşmaktadır.

Elektrik dağıtım şirketi bu bildirimleri yapmamış ve elektriği kesmemişse artık gecikme zammı ve faiz talep edemez, sadece tüketim bedelini isteyebilir.

O halde elektrik, su, doğalgaz gibi dağıtım şirketleri, abonelerinin belirli bir dönem daha tüketim bedellerini ödememeleri halinde hizmet vermeyi kesmeleri gerekmektedir.

Aksi halde, hizmetin kesilmesi gereken süreden sonra tüketilen enerjinin veya suyun bedeline ceza zammı eklenemeyeceği gibi, faiz de işletilemez.

Ancak bu durum elbette, hizmetin kesilmesi gereken tarihten sonra tüketilen enerji tüketim bedeli borcunu ortadan kaldırmamaktadır.

Yalnızc abonenin normal tüketim bedeli dışında, gecikme zammından en fazla yasal faize kadar indirim gerektirmektedir.

Editör: TE Bilisim