Bir emlak danışmanı ile yer gösterme, danışmanlık, aracılık sözleşmesi yapıldıktan ve hizmet alındıktan sonra, emlakçı devre dışı bırakılarak taşınmaz hangi şekilde satın alınırsa alınsın, emlakçı komisyon ücretine hak kazanır.

Emlakçılardan 'Liyakat' İsyanı! Emlakçılardan 'Liyakat' İsyanı!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile satış bedelinin yüzde 4’ü olarak uygulanıyor, yüzde 4’ten fazla ücret yasak.

Sözleşmeye yüzde 4 komisyon ücretinin kim tarafından ödeneceği yazılı değilse, satıcı ve alıcı eşit olarak, yani yüzde 2 olarak öderler.

Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı da aranmıyor. (Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Karar No: 2019/10641)

Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.

Sözleşmede, mülk sahibi yerine bir yakınının imzasının da bulunması yeterlidir.

Sözlü yapılan anlaşmalarda ise alıcı ve satıcı yasal olarak komsiyon ödeme zorunluluğu bulunmuyor. 

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde 2'si + KDV (Yüzde 20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.

 Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. 

Kiralama İşlemlerinde Emlakçı Komisyon Oranı:

Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "bir aylık kira bedeli + KDV (Yüzde 20)" olarak alınabilir.

 Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.

Editör: TE Bilisim