Kaya, “Konut fiyatlarındaki artışın nedeni yeterince konut olmamasından kaynaklanıyor. Yeterince konut olmadığı için mevcut değer artışı yükseliyor, arz-talep dengesi sağlanamıyor. Pandemi döneminde İzmir bölgesine talep artışıyla ister istemez fiyat artışları oldu.

Kahramanmaraş depremlerinden sonra bina yaşı eski yapılarda oturan mülk sahipleri ve kiracıların tedirginliği daha da arttı. Geçtiğimiz sene ortalama 3 milyon liraya sattığımız yeni yapıların fiyatı şu anda 10 milyon civarında” diye konuştu.

ARTARAK DEVAM EDİYOR

Kaya, İki büyük depremin ardından başlayan göçle birlikte konut fiyatlarının artmaya devam ettiğini söyledi. Konut alımında tercihlerin de değiştiğini kaydeden İbrahim Kaya, “İzmir’deki konut fiyat artışı son birkaç yıldır gözlemlediğimiz şekilde bu sene de artarak devam ediyor. Ama özellikle son 1-2 aylık süreçte inşaat maliyetlerinin nispeten stabil duruma gelmesinden kaynaklı olarak fiyat artışı hızının yavaşladığını görüyoruz” dedi.

VİLLALARA TALEP VAR

İzmir’de az katlı binalara ve villara talebin artığını paylaşan Kaya, şöyle devam etti:

“Deprem aksındaki bölgelerde oturanlar biraz daha güvenli yerlere geçme ihtiyacı hissediyor. Yüksek binalardan ziyade alçak katlı binalara ve villa projelerine talep söz konusu.

OSB’lerde Yıllık Kira Artışları Ortalama Yüzde 102 Seviyesinde Gerçekleşti OSB’lerde Yıllık Kira Artışları Ortalama Yüzde 102 Seviyesinde Gerçekleşti

Özellikle bu saydığım bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarının son dönemde düştüğünü gözlemliyoruz. Ama ona keza zemini daha sağlam olan, uzmanlar tarafından güvenli olarak addedilen ilçelerde de fiyatların nispeten arttığını gözlemleyebiliriz.”

Editör: TE Bilisim