2007'den bu yana, gelişmekte olan piyasalara odaklı, bir gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN Türkiye CEO’su Kerim Bertrand, ülke emlak sektörünün son durumuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuya yabancıya konut satışıyla ilgili değerlendirmesiyle başlayan Bertrand,
"Türkiye’de yabancı konut alımlarının çoğu Irak, sonrasında ise İran vatandaşları tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’den konut alımlarında öne çıkan ilk beş ülkenin diğer üçü ise Suudi Arabistan, Rusya ve Afganistan. 2016 yılına kadar Türkiye’deki konut alımını ortalama yüzde 20-30 oranında Avrupalı yabancılar gerçekleştiriyordu. Ancak, son iki yılda bu oran yüzde 3 ila 4 civarına düştü. Şu anda toparlanma sürecine girildi. Nitekim Türkiye şoklara karşı direnci olan güçlü bir ülke ve bu imajı dışarıda da mevcut. Döviz kurunun artışıyla Türkiye’deki konut fiyatları yabancı alıcılar için daha cazip olmaya başladı. O nedenle Körfez ülkelerinin Türkiye’den konut alım eğilimi tekrar yükseldi."
YABANCIYA KONUT SATIŞI
Sektörü canlı tutan Dubai’de olduğu gibi yabancı alımları değil, kendi iç dinamiklerimiz. Fakat elbette yabancı alımına yatırım yapmak da çok değerli. Örneğin vatandaşlık şartı için konut alım bedelinin 1 milyon dolardan 300 bin dolara inmesi gündemdeydi. Eğer gerçekleşirse, küresel rekabet ortamında bu önemli bir teşvik olacaktır. Nitekim Portekiz de dahil birçok Avrupa ülkesinde, vatandaşlık bedelleri çok daha düşük seviyelerde. Örneğin Portekiz, 350 bin euro karşılığında Altın Vize veriyor.
Konut alımında KDV muafiyeti oldukça önemli bir teşvik. Tüm bunlardan bağımsız olarak Türkiye’nin cazibesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunması lazım. Türkiye bir kere iç huzuru sağladığını kanıtladı; ama bölgede de nasıl iddialı adımlar attığını da göstermesi lazım. Dışarıdan daha çok yatırım çekebilmek için olağanüstü hal durumunun da mutlak suretle yakın zamanda kaldırılması gerekir. Çünkü yabancı fonlar bunu önemsiyorlar. Gelişmekte olan ve yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere hiçbir şekilde yatırım yapmayan veya yüzdesel olarak “ancak şu kadar yatırım yapabiliriz” diyen bir sürü fon var.