Hürriyet'ten Ayça Gözde Çetin'in haberine göre, Ankara’da sayısı yaklaşık 117 bin olan apartman görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Gözel, yeni bir yasa ile iş tanımlarının netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Gözel, “Konut Kapıcıları Yönetmeliği’nin 3. Maddesi’ne göre apartman görevlileri, ‘ana taşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması, bahçenin düzenlenmesi ve bakımı hizmetleri’nden sorumlu.

Fakat bu yönetmelikte ucu çok ibare var. Meslektaşlarımız her talebi yerine getirmek zorunda kalıyor. Meslekte bir iş tanımı yok. Bu işin bir tanımı olmasını istiyoruz” dedi. Gözel, şu ifadeleri kullandı:

Koşullar İyileştirilmeli

“Apartman görevlileri, yönetmelikte ‘kapıcı’ olarak tanımlanıyor. Bu ifade, apartman görevlisi bir çalışanın işinin bir meslek olarak kabul edilmediğini vurguluyor ve çalışanların onuru kırılıyor.

Pandemi süreci ile birlikte apartman görevlilerine, apartman yönetimi ve sakinlerince sorumluluk dışı işler yaptırıldı. Yönetmelikte olan ucu açık ibareler nedeniyle görevliler bu işleri yapmak zorunda kaldı.

Bu koşulların iyileştirilmesi gerekiyor. Apartman görevlisi bahçe düzenlemesi ve bakımı hizmetinden sorumlu.

Bahçenin düzenlemesi derken, ‘bu bahçe kaç metrekare’ yazmıyor. 10 dönüm de olabilir, ufak bir yer de olabilir.

Bu görevli bahçenin çimlerini mi biçecek, ağaçlarını mı budayacak, çiçek mi ekecek belli değil. Yönetmelikte ucu açık çok ibare var.

Yönetmelikte apartman görevlilerinin sorumluluğunda ‘belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek’ maddesi var.

Fakat, ‘kaç metrelik bir mesafeye gider’, ‘marketten ne alabilir’ bunları söylemiyor. Yönetmelikte, bir apartman görevlisinin kaç kişiye hizmet etmekle yükümlü olduğu belli değil. Kat sayısı belli değil.

20 kişiye de bakabilir, 120 kişiye de bakabilir. Bu tamamen işverenin inisiyatifinde.

Apartman görevlilerinin çalışma şartları maalesef çok ağır. Bazen boya yaptırıyorlar bazen tesisat döşetiyorlar. Bunca işe rağmen maaşlar çok düşük.”

Editör: TE Bilisim