SORUNLARDAN BİRİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye açısından en acil çözüm bekleyen konunun kentsel dönüşümün önündeki engeller olduğunu söyledi. Durbakayım, kat mülkiyeti sorununun çözülmesini beklediklerini kaydederken, dönüşümün ada bazlı teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılması teşvikinin de bekleyen sorunlar arasında olduğunu aktaran Durbakayım, ayrıca yabancıya konut satışının ‘ihracat’ sayılarak inşaat firmalarının bu kapsamdaki sistemden faydalanması gerektiğini dile getirdi.
400 BİN MÜTEAHHİT VAR, KRİTERLER OLMALI
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin ise ‘hızla artan müteahhit sayısına’ dikkat çekti. Yetgin, “İrili ufaklı 400 bin olduğu tahmin ediliyor. Kanunda belirlenecek kriterlerle artık bu konuda yeni bir yapı belirlenmeli” dedi.
DÖNEMSEL DEĞİL KALICI TEŞVİKLER
Sektörün hızlanması için hayata geçirilen dönemsel teşviklerin yerine, bu teşviklerin belirli düzenlemeler ile kalıcı hale getirilmesini beklediklerini belirten Yetgin, “Bürokrasi de azaltılmalı. Dönüşüm ise akıllı ve sürdürülebilir kentler açısından ele alınarak hızla yapılmalı. Bizim ülke olarak yürümemiz değil, koşmamız lazım” diye konuştu.
İLK TOPLANTI BAKANLIKTA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum görevine hızlı başladı. Bakanlıktaki ilk görüşmelerinden birini gayrimenkul sektörü temsilcileriyle yapan Bakan Kurum, sektörün nabzını tuttu. Önceki gün Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas, Bakan’ı makamında ziyaret etti.
Görüşmede sektörün sorunları masaya yatırıldı. Yeni bakanın inşaat sektörünün içinden gelmesinin de etkisiyle hızla sorunların çözümüne odaklandığı belirtiliyor.
Ankara’da gerçekleşen toplantıda gündeme gelen bazı konular ise şöyle:
Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasal düzenleme,
KDV’de sadeleşme ve indirim,
şirketlerin KDV alacağı için düzenleme,
konut kredi faizlerinin makul seviyeye çekilmesi,
yabancıya vatandaşlık için konulan 1 milyon dolarlık alım şartının 300 bin dolara inmesi.
KDV MUAMMASI ÇÖZÜLMELİ, DAR GELİRLİYE SATIŞTA YÜZDE 1 OLMALI
Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KDV konusunda ilişkili diğer bakanlıkların, aciliyetle çözmelerini bekledikleri ‘KDV karmaşası’na dikkat çekti. Boysanoğlu, “KDV Türkiye’de en karmaşık iş. Yüzde 1, 8, 18 uygulanıyor. Kimi belediyelerin uygulamalarına göre bile yüzde kaç KDV olacağı farklılık gösteriyor. Hükümet bunun önüne geçmeye çalıştı ama yine de hem bizlerin, hem tüketicinin kafasını çok karıştırıyor. Buna artık tek bir KDV uygulayıp çözüm bulmalıyız. Dar gelirli için üretilen konutta yine yüzde 1 KDV kullanılabilir” diye konuştu.
YOL HARİTASI BELİRLENMELİ
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas da, sektörün beklentilerini en iyi bilen ismin Bakan Murat Kurum olduğuna vurgu yaparken, Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden olan gayrimenkul için stratejik adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Elmas, “Sektörün sorunları var ama bunlara sorun değil geçici çözümler yerine, yeni bir yol haritasıyla, anlaşılır ve kalıcı bir sistem belirlemeliyiz. Konut geliştiricilerin, şehirlerin ve gelir grubuna göre insanların talepleri var. Sürdürülebilir bir büyüme için kısa, orta ve uzun vadeli olarak çözüm önerilerini hayata geçirmeliyiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2018, 07:54