Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre 2,1 puan azaldı ve 145,0 puan oldu. Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,56 puanlık düşüşle 31,73 puan seviyesine gerileyerek zayıf ve kırılgan kalmaya devam ederken, Beklenti Endeksi ise 0,8 puan azalarak 56,3 puana indi.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2024 sonuçları açıklandı. Yerel seçimler sonrası ilk ay olması nedeniyle, nisan ayı gelişmeleri ilgiyle beklenmekteydi.

Ancak nisan ayında çalışma gün sayısının uzun tatiller sebebiyle önemli ölçüde azalması sonucu, faaliyetlerde gerileme yaşandı. Güven ve Beklenti endekslerinde de henüz bir iyileşme görülmedi.

Ancak raporda, yerel seçimler sonrası ekonomi yönetiminin ve programın aynen sürmesi ile genel ekonomiye olan güvende uzun süre sonra artış yaşandığı belirtildi. Rapora göre; alınan yurt içi ve ihracat siparişleri ise azaldı ve ihracat pazarları durağan kalmaya devam etti.

Bileşik Endeks 1,27 puan azaldı

Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi nisan ayında geriledi. Nisan ayında uzun tatiller nedeniyle çalışma gün sayısı önemli ölçüde azaldı.

Buna bağlı olarak, Bileşik Endeksi oluşturan alt unsurlardan faaliyetlerde nisan ayında önemli düşüş yaşandı. Yerel seçimler sonrası siyasi ve ekonomik belirsizliklerin azalmasına rağmen, güven ve beklentiler nisan ayında zayıf kaldı.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 1,27 puan azaldı ve 70,00 puan oldu. Bileşik Endeks şubat ve mart aylarında sınırlı ölçüde arttıktan sonra, nisan ayında bu kez yeniden geriledi. Bileşik Endeks geçen yılın nisan ayının ise 0,15 puan altında gerçekleşti.

Raporda, Bileşik Endeksin bundan sonraki süreçte özellikle ekonomi politikaları ve sonuçları ile şekilleneceği belirtildi. İhracat pazarlarında ise, en erken yaz aylarında toparlanmanın başlamasının beklendiği vurgulandı.

Faaliyet Endeksi 145,0 puana indi

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Faaliyet Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre önemli düşüş gösterdi.

Nisan ayında uzun tatiller nedeniyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalmasına bağlı olarak, nisan ayında faaliyetler daraldı. Küresel pazarlardaki durgunluğun da halen devam ettiği vurgulandı.

Faaliyet Endeksi geçen yılın nisan ayının ise üzerinde gerçekleşti. Faaliyet Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 2,1 puan azaldı ve 145,0 puana indi. Böylece, Faaliyet Endeksi nisan ayında en yüksek seviyesinden gerileme gösterdi.

İhracat nisan ayında yeniden gerileme gösterdi

Rapora göre, yurt içi satışlar nisan ayında bir önceki aya göre önemli düşüş gösterdi. Çalışma gün sayısının azalması sonucu, tedarikte düşüş yaşandı. Mevsimsellik etkisi ise sınırlı kaldı. İhracat nisan ayında yeniden gerileme gösterdi.

Pazarlardaki durağanlık sürmektedir. Raporda, TL’nin yerel seçimler sonrası gerilemesinin de ihracatı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. Nisan ayında üretimde azalma gerçekleşti ve cirolar da önemli ölçüde düştü.

Yurt dışı satış fiyatları artışa devam etti

Çalışma gün sayısının azalması ile cirolarda kayıplar oluştu. Yurt dışı satış fiyatları artışa devam etti. Raporda; inşaat malzemesi sanayinde, faaliyetleri bundan sonra ekonomi politikalarındaki sıkılaşma seviyesi ile mevsimsellik, dışarıda ise pazarlardaki toparlanma beklentilerinin belirleyeceğine vurgu yapıldı. Mayıs ayında çalışma gün sayısının normalleşmesiyle, faaliyetlerdeki eğilimlerin de daha sağlıklı ortaya çıkacağı belirtildi.

Güven seviyesi 0,56 puan azaldı

Türkiye İMSAD raporuna göre; yerel seçimler sonrası Güven Endeksi nisan ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Nisan ayında faaliyetlerdeki düşüşte, Güven Endeksini zayıflattı.

Güven Endeksi nisan ayında da zayıf ve kırılgan kalmaya devam etti. Nisan ayında yerel seçimler sonrası belirsizlikler ortadan kalktı; ekonomi politikaları ve yönetimi aynen devam etti. Bu olumlu gelişmelere rağmen, rapora göre güven zayıf kalmayı sürdürdü.

Güven seviyesi nisan ayında bir önceki aya göre 0,56 puan azaldı ve 31,73 puan oldu. Güven Endeksi ikinci çeyreğin ilk ayında da kırılgan ve zayıf eğilim içinde kaldı.

İnşaat Maliyetlerindeki Artış Öngörülemezliği Tetikliyor İnşaat Maliyetlerindeki Artış Öngörülemezliği Tetikliyor

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin sınırlı ölçüde azaldığı belirtildi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayinde güven sınırlı düşüş gösterdi. Yurt içi pazarlarda güven, nisan ayında sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven ise, nisan ayında da geriledi.

Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler de güveni sınırlayan unsurlardan

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde Güven Endeksi’ni etkileyen birçok unsur yer alıyor. Nisan ayında ihracat pazarları durağan kalmaya devam etti.

Raporda, Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmelerinde, güveni sınırlayan unsurlardan biri olduğuna vurgu yapıldı. Önümüzdeki aylarda güvende ana belirleyicinin ekonomi politikaları olacağına dikkat çekildi.

Beklenti Endeksi nisan ayını 56,3 puanla bitirdi

Rapora göre; Beklenti Endeksi yerel seçimler sonrası nisan ayında sınırlı ölçüde geriledi. Beklenti Endeksi, böylece üç ay üst üste sınırlı düşüşler gösterdi.

Yerel seçimler sonrası beklenen olumsuz birçok senaryo gerçekleşmedi. Ekonomi yönetimi ve politikalar korundu. Bu olumlu gelişmelerin beklentilere katkısı ise, sınırlı kaldı. Alınan yurt içi ve yurt dışı siparişler nisan ayında zayıfladı.

Beklenti Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 0,8 puan azaldı ve 56,3 puana indi. Raporda, yerel seçimlerin geride kalması ile siyasi ve ekonomik birçok belirsizliğin ortadan kalktığına dikkat çekildi.

Ancak bu gelişmenin beklentilere katkısı sınırlı oldu. Mevsimselliğin olumlu katkısı da henüz görülmedi. Çalışma gün sayısının azalması, alınan siparişleri düşürdü.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler sınırlı ölçüde arttı

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin nisan ayında uzun süre sonra sınırlı ölçüde arttığı belirtildi. Ekonomi yönetiminin ve programın korunması, ekonomiye olan güveni destekledi.

Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı düşüş gerçekleşti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri nisan ayında yeniden düştü.

Önümüzdeki üç ayın üretim beklentileri, nisan ayında bir önceki aya göre sınırlı artış gösterdi. Yatırım ve istihdam beklentilerinde ise, sınırlı düşüşler yaşandı.

Raporda; önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı vurgulandı.

Rapora göre, malzeme sanayisinde alınacak yeni sıkılaşma önlemleri ile genel olarak işlerde birkaç aylık yavaşlama bekleniyor. Beklentiler, enflasyondaki ve faizlerdeki düşüş ile toparlanabilecek.

Editör: Gayrimenkul Gündemi