Peki, ticari işletmelerin ve endüstriyel tesislerin çatısında oluşabilecek sızıntıları önlemek için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar…

Ticari işletmelerde ve endüstriyel tesislerde sızdıran bir çatı ciddi bir külfetin ve riskin habercisidir, çünkü önlem alınmadığında hem çalışanların sağlığı hem de yapının güvenliği tehlikeye giriyor.

Türkiye'de bahar aylarının yağışlı geçtiğini belirten Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, ticari işletmeleri ve endüstriyel tesisleri, çatılarda yaşanacak sızıntılara karşı uyardı. Konuşmasında sızıntı yapan bir çatının belirtilerini açıklayan Osman Ünlü, bu sorunun çözümü için alınması gereken önlemleri paylaştı:

Sağlığı bozar, yapısal hasarlara ve hatta yangına sebebiyet verir

OYAK Çimento Üçüncü Çeyrekte Yüzde 17 Büyüdü OYAK Çimento Üçüncü Çeyrekte Yüzde 17 Büyüdü

“Ticari işletmelerde ve endüstriyel tesislerde sızdıran bir çatının bazı belirtileri vardır. İşyerinizdeki küf kokusu, tavandaki su lekeleri veya su damlacıkları bu belirtiler arasında yer alıyor. Hemen müdahale edilmeyen sızıntılar, hızla küf ve mantar oluşumuna yol açabiliyor. Duvarlara ve havalandırma sistemlerine yayılan küf hem sağlığı bozar hem de duvar ve yer kaplamaları ile tavan döşemelerinde ciddi tahribata neden oluyor. Ayrıca çatı sızıntılarının binanın veya fabrikanın elektrik kabloları ile temas etmesi yangın tehlikesi de oluşturabiliyor. Çünkü su, kablolara kısa devre yaptırabiliyor, kıvılcım oluşturabiliyor ve dokunulduğunda elektrik çarpmasına neden olabiliyor.

Çatılardaki; boru, kablo ve profil gibi malzemelerin montajına dikkat

Çatı sızıntısının kaynağını tespit etmek için öncelikle profesyonel bir ekiple sorunun kaynağını tespit etmek gerekiyor. Sorunun nedeni; yetersiz, eski ve hasarlı çatı izolasyonu olabileceği gibi çatılarındaki; boru, kablo ve profil gibi malzemelerin montajından kaynaklı olarak yaşanan sızıntılar da olabiliyor. Bu tür sorunları tespit etmek zordur ;ancak tespit edildikten sonra sızıntı, basit bir müdahale ile önlenebiliyor.

Master Flash, çatılarda yüksek sızdırmazlık sağlıyor

Çukurova Isı olarak, “Master Flash çatı çıkış sızdırmazlık elemanı” ürünümüz ile; binaların ve endüstriyel tesislerin; ısıtma-soğutma ventleri ve çıkış ekipmanlarının, elektrik kablosu giriş noktalarında, güneş enerjisi kolektörü borularında, TV antenlerinde, kat içinden geçen boruların ve paratoner gibi malzemelerin çatıya montajında yüksek sızdırmazlık sağlıyoruz. Böylece hem yapıları koruyoruz hem de yapı içerisinde güvenli yaşam alanları sunuyoruz.” dedi.

Dış ortam şartlarında uzun yıllar kullanılıyor

Master Flash çatı çıkış sızdırmazlık elemanı özel olarak dizayn edilen körük ve bükülebilir taban yapısı sayesinde her türlü yüzey biçimine ve çatı eğimine kolayca uyum sağlıyor. İçinden 3 mm’lik bir kablo geçecek kadar küçük bir kesitten başlayarak, 724 mm’lik bir baca veya boru geçecek kesite kadar farklı boyutlarda üretilen Master Flash, silikon veya EPDM malzemesinden imal ediliyor. Bu sayede ozon ve ultraviyole ışınlarından etkilemeden dış ortam şartlarında uzun yıllar kullanım imkânı sunuyor. Tabanı, esnekliği sağlayan ve korozyona karşı koyan uzun ömürlü alüminyum alaşımdan yapılan ‘Master Flash çatı çıkış sızdırmazlık elemanı’ tabanla, uygulama yüzeyi arasına yerleştirilen silikon yardımıyla sızdırmazlığı garanti ediyor.

Standart EPDM malzemeden imal edilen modeller, -55 °C’ den +135°C’ ye kadar, silikondan imal edilen modeller ise -74 °C’ den +260 °’C’ye kadar ekstrem koşullarda kullanılabiliyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi