EMLAK GÜNDEMİ

Kira Sözleşmelerinde Yeni Dönem: e-Kira Sözleşmesi Hizmeti Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin dijital ortamda hazırlanması ve onaylanmasına yönelik yenilikçi hizmetini e-Devlet Kapısı üzerinden tüm Türkiye'de vatandaşların kullanımına sundu. Hizmetin ilk fazı 4 Kasım 2024’te devreye alınırken, 9 Mayıs 2025 itibarıyla ikinci faza geçildi ve kapsam daha da genişletildi.

e-Kira Sözleşmesi Hizmeti Nedir?

Yeni uygulama sayesinde taşınmaz sahipleri, kiracılar ve varsa kefiller, kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden kolaylıkla hazırlayabiliyor ve onaylayabiliyor. İkinci fazla birlikte artık yetki belgeli emlak danışmanları da bu sürece dahil olarak kira sözleşmesi hazırlayıp tarafların onayına sunabiliyor.

Zamandan ve Maliyetten Tasarruf

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hizmetin vatandaş odaklı yaklaşımla geliştirildiğini belirtti. Şimşek, “Vatandaşlarımız, genişletilen kapsamıyla e-Devlet Kapısı'nda kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilir.” açıklamasında bulundu.

Sistem sayesinde oluşturulan sözleşmelere zaman damgalı barkod ekleniyor ve bu belgeler e-Devlet üzerinden doğrulanabiliyor. Böylece kurumsal işlemlerde kira sözleşmesinin teslim edilmesi zorunluluğu da ortadan kalkıyor.

Yetkisiz Aracılıklara Son

Yeni sistemin getirdiği en önemli avantajlardan biri de yetki belgesiz emlakçılarla yapılan riskli kiralama işlemlerinin önüne geçilmesi. Artık vatandaşlar, sözleşme sürecine dahil olan emlak ofisinin yetki belgesini sistem üzerinden kontrol edebiliyor. Bu da hem kiracılar hem de mülk sahipleri için güvenli bir işlem ortamı oluşturuyor.

21 Bin Sözleşme Onaylandı

Uygulamanın başladığı günden bu yana 20 bin 979 adet e-kira sözleşmesi onaylandı. Hizmet şu anda 81 ilde aktif olarak kullanılabiliyor. Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde herkesin kolaylıkla erişip işlem yapabileceği sistem, tanıtım videoları ve kullanım kılavuzları ile destekleniyor.

Tüzel Kişiler de Kapsama Alınacak

Bakanlık, ilerleyen dönemde bu hizmetin kapsamını genişleterek tüzel kişiliklerin de e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi düzenlemesine olanak tanımayı planlıyor. Böylece hem bireyler hem de kurumlar için dijitalleşme süreci daha da ileri taşınmış olacak.