Okuyucumun sorusu iki yönlü olarak incelenmeli. Birincisi vekil sıfatı ile yapılan sözleşmeler.

İkinci El Konut Fiyatları Yüzde 30 Geriledi İkinci El Konut Fiyatları Yüzde 30 Geriledi

Vekil olarak kira sözleşmesi yapılabilir.

Vekil olarak sözleşme yapıldığında vekil noterde düzenlenmiş vekaletnamesini ibraz edecek ve vekil sıfatı ile ama vekalet veren asil adına kira sözleşmesi yapacaktır.

Yani vekil sözleşmeyi yaptıktan sonra artık kira ilişkisi ile ilgili şahsi münasebeti olmayacak. Özetle kiralayan kimse durumunda olmayacaktır, muhatap asil olacaktır.

Kiraya veren konumunda olan asildir. Vekil bu asil adına sözleşmeyi yapmıştır. İkinci incelenecek durum, bir kimsenin malik olmadan ve vekil sıfatı da olmadan kira sözleşmesi yapması halidir.

Örneğin oğlunun babasına ait gayrimenkulü kiraya vermesi veya kardeşin, ağabeyine ait gayrimenkulü kiraya vermesi gibi haller. Bizde kiraya vermek için malik olma şartı yoktur.

Kira ilişkisi malik olmayanlar arasında da kurulabilir. Dolayısıyla babaya ait gayrimenkul oğul tarafından kiraya verilebilir ve bu hal vekaleten kiraya verme değildir. Kiraya veren asaleten oğuldur.

Bu ve benzeri durumda direkt olarak bu sözleşme geçersizdir denilmez. Geçersiz olabilmesi için malikin haberdar olduğu anda buna muhalefetini bildirmiş olması gerekir.

Aksi halde kira ilişkisi geçerlidir ve bu bir vekalet değildir, hukuki işlem asaleten yapılmıştır. Kira ile ilgili bir ihtilafta muhatap kira sözleşmesini imzalayan kişilerdir.

Editör: TE Bilisim