ABD yönetimi, ülke genelinde dokuz milyon kurşun su borusunu sökme kararı aldı. Plan uyarınca, 10 yıl içinde 30 milyar dolara mal olacak çalışmayla ABD genelinde evlere su taşıyan yaklaşık 9 milyon boru değiştirilecek.

Sıfır Enerjili Binalarla Dünya’yı Kurtarabiliriz Sıfır Enerjili Binalarla Dünya’yı Kurtarabiliriz

Kurşun borular, geçmiş yıllarda ucuz, paslanmaya dayanıklı ve kaynak yapılması kolay olması nedeniyle Türkiye’de de tercih sebebiydi. Ancak sonrasında sağlıkla ilgili endişeler nedeniyle alternatif sıhhi tesisat malzemelerine geçildi.

Şu an evlerde su boruları için genelde bakır ve galvanizli çelik borularla polipropilen evsaflı özel plastik borular tercih ediliyor. Ancak 50-60 yıl önce yapılan binaların tesisatında kurşun boru döşenmiş olabileceği belirtilerek sağlık için bunların mutlaka değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

ESKİ YAPILARA DİKKAT

İSKİ yetkilileri, İstanbul’un altyapısında kurşun boru olmadığını belirterek, “Bunlar çok eskiden kullanılan bir teknoloji. Şu an mevcutta, çelik, düktilfont, o-pvc, hdpe gibi malzemeler kullanılıyor” bilgisini paylaştı.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız, eski yapıların su tesisatlarında hala kurşun boruların bulunabileceğini açıkladı.

Türkiye’de 19 milyona yaklaşan konut stokunun yüzde 48’inin 35 yaşın üzerinde olduğu ifade eden Yıldız, “Bu durumda bu eski binaların su tesisatlarının gerek su kaybı gerekse su kalitesi açısından incelenmesinde fayda var. Yerel yönetimler de abonelerini bilgilendirmeli ve talep eden abonelerine su kalitesinin ölçümü ve su kullanımı konusunda yardımcı olmalı.

Kırsal kesimdeki çok eski konutların su tesisatları gözden geçirilmeli. Bir binada eski kurşun borular hala kullanılıyorsa veya içme suyu tesisatında kurşun malzemeler bulunuyorsa, içme suyunda kurşun kirliliği riski artabilir.

Kurşun, eski su borularından, boru bağlantılarından sızabilir veya suyun temas ettiği kurşun içeren malzemelerden çözünerek suya karışabilir. Ülkemizde 10 milyona yakın konutun kentsel dönüşümle yenilenmesi bekleniyor. Akıllı yeşil binalara yönelerek hem depreme dayanıklı hem de doğa dostu akıllı su ve enerji verimliliği olan binalar oluşturabiliriz” dedi.

Başta Avrupa şehirleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde şebeke suyu temel içme suyu kaynağı. Ancak Türkiye’de bir süredir çoğu evde şebeke suyu yerine damacana su kullanılıyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi