EMLAK SÖZLÜĞÜ

Oda Birleştirme veya Bölme İşlemi için İzin Gerekir mi?

Yeni alınan veya içerisinde yaşadığınız evinizi yenilemek istiyorsanız, bağlı bulunduğunuz belediyeden gerekli izinleri almanız gerekir.

Yeni inşa edilen binalarda olduğu gibi, tadilat işlemlerinin bazıları da özel izin gerektirir.

Tadilat için gerekli ruhsat alınmadan yapılacak olan büyük tadilat çalışması şikayet edildiğinde, mühürlenebilir hatta yıkılabilir.

Böyle bir durum hem maddi kayıp yaşamanıza hem de farklı yönlerden zarar görmenize neden olabilir. B

u nedenlerden dolayı evde tadilat yapılacağı zaman, önemli noktaların dikkate alınması gerekir.

Tadilat Ruhsatı 

Tadilat ruhsatı sadece yapının görünümünü, toplam yapı alanını ve bağımsız olan birimlerin metrekare cinsinden büyüklüklerini değiştiren tüm çalışmaları kapsar.

Kısaca evin dış görünümünü, oda büyüklüğünü, bina taşıyıcı unsurlarını etkileyecek olan tadilatlar ve çatı yapma, kat çıkma gibi inşaat çalışmaları tadilat ruhsatının alınmasını gerekli kılar.

Tadilat Ruhsatı için İstenen Belgeler

Ev tadilatında; tadilat ruhsatı için istenen belgeler belediyeye göre ve tadilat yapılacak olan binanın tipine göre değişiklik gösterebilir.

Bundan dolayı tadilat ruhsatı için başvuru yapılmadan önce, ilgili belediyeye başvuru yapılarak danışılması gerekir.

Tadilat için gerekli olan belgeler genel olarak şunlardır:

-- Tadilat ruhsat dilekçesi

-- Tapu için tescil belgesi

-- İmar durumu çap belgesi

-- Mimari proje

Bu belgelere ek olarak; noter onaylı fenni mesul taahhütnamesi, noter onaysız apartman karar defteri ve proje müellifleri oda sicil durum belgeleri de istenebilir.

Belediyeler tarafından; eksik ve yanlış bulunmaması halinde müracaat tarihi itibariyle 30 gün içerisinde tadilat ruhsatı verilir.

Eksik veya yanlış varsa da müracaat tarihi itibariyle 15 gün içinde müracaat eden kişiye eksik ve yanlışları belirtilir.

Ev Tadilatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev tadilatı için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Ev tadilatı için hazırlık aşamasında gerekli önlemlerin alınması, birçok açıdan size fayda sağlar.

Tadilat için dikkat edilmesi gerekenler:

-- Ev tadilatına başlamadan önce ilk olarak evinizin ihtiyaç listesini hazırlayınız. Durum tespiti yapmak size hem maddi olarak kazanç sağlamanıza olanak sunar hem de tadilat için gerekli olan durumlarla daha sonra uğraşma derdi kalmaz.

-- Tadilat yapılacak olan odalarda bulunan ufak tefek eşyaları kutulara koyarak kaldırabilirsiniz. Böylece tadilatta oluşacak toz ve kirden korunmuş olurlar. Büyük mobilyaların üzerinin örtülmesi de büyük ölçüde koruma sağlayacaktır.

-- Ev tadilatı sırasında kırma, delme işlemleri sona ermeden temizlik işleri yapmayınız. İş bitmeden yapılacak olan temizlik işleri, hem sizi yorar hem de işler bitmediği için sürekli uğraşmanız gerekir.

-- Tadilat yapılırken eğer bir ustadan yardım alıyorsanız; ustanın başında durup yönlendirme yapmak, sonrasında sürpriz ile karşılaşmanızı önler. Ancak ustanın yönlendirilmesi noktasında da fazla ileriye gidilmemesi gerekir, neticede her işin bir uzmanı vardır.

İnşaat Hesabı