Birliğin Baş Ekonomisti Ken Simonson, “Mevcut fiyatlar inşaat maliyetlerinin diğer sektörlerdeki maliyetleri geçmeye devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca son birkaç haftadır dizel yakıt fiyatlarında meydana gelen sert artışlar nedeniyle projeler daha pahalıya mal olabilir,” dedi.

Söz konusu ayda üreticilerin ve distribütörler ile nakliye firmaları gibi hizmet sağlayıcılarının konut dışı inşaat için girdi fiyatları aylık yüzde 0,2 düştü ancak yıllık yüzde 12,6 arttı. Böylelikle inşaat için girdi fiyatları nihai mamul üretici fiyat endeksinde meydana gelen yıllık yüzde 8,5 artışı geçmiş oldu.

Perakende dizel yakın fiyatları geçtiğimiz hafta galon başına yüzde 45,7 artış gösterdi. Simonson, çoğu projede ekipmanlar ile malzemelerin teslim edilmesi ve inşaat atıklarının taşınmasında kamyonların kullanılmasına bağlı olarak inşaat sektörünün özellikle dizel yakıt maliyetlerinden etkilendiğini ifade etti.

Eylül ayında çok kullanılan malzemelerin fiyatları son 12 aylık süre içerisinde çift haneli artışlar kaydetti. Dizel yakıt endeksi yıllık yüzde 65,9 arttı. Sıvı asfalt endeksi yıllık yüzde 43,3, boya ve diğer mimari kaplamalar endeksi yıllık yüzde 27,2 artış gösterdi.

Öte yandan alçıpan gibi alçı taşı ürünleri endeksi yüzde 18,4, plastik inşaat ürünleri endeksi yüzde 17,9, nakliye maliyetleri endeksi yüzde 16,3, asfalt-zift çatı kaplama endeksi yüzde 15,3, beton endeksi yüzde 14,3, yalıtım malzemeleri endeksi yüzde 13,4 ve düz cam endeksi yüzde 10,3 yükseldi.

Birlik yetkilileri, yapılan bir araştırmanın çoğu müteahhidin inşaat malzemesi bulmakta zorluk yaşadığını gösterdiğini söyledi ve malzeme bulmanın zorlaşması ile fiyatlarda devam eden artışın ürün arzında meydana getirdiği sıkıntının yeni altyapı yatırımlarının alım gücünü zayıflattığı konusunda uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilisim