EMLAK SÖZLÜĞÜ

Tek Tapu Nasıl Bölünür?

Okuyucumun bahsettiği arazi muhtemelen tarla vasfında. Bu alana sahip arazi için durumunu net olarak bilmiyorsak burayı tarla olarak düşünürüz. Buna göre bakarsak 20 dönümlük bir alanın 8 dönümünün okuyucumun babasına ait olduğu hususu biraz tereddüt uyandırır.

Çünkü parsel 20 dönümse bunun içinden 8 dönümü ayıramazsınız. Halk arasında bu husus şöyle düşünülebilir: “Burası ortak mülkiyettir, birinin hissesi daha büyük diğerinin daha küçüktür, küçük hisseye sahip olanın ortaklık payını arazinin tamamına yansıttığınızda ortaya 8 rakamı çıkıyorsa 8 dönümü küçük ortağındır.” Oysa hukuken buranın ortak mülkiyet olduğu ifade olunur.

Durum buysa ve gerçekten bu yer tarla vasfındaysa ortakların isteseler bile bu yeri bölerek yeni parsel oluşturması mümkün değildir. Ekim alanlarının bu şekilde bölünerek küçük parsellere ayrılmasına yasalar, özellikle imar yasasının 18’inci maddesi engeldir.

Ancak bu yer planlı alanlarda kalmış bir arsa olsaydı yanıtım farklı olurdu. Bu durumda plan notlarına göre en az parsel alanından daha küçük olmamak kaydıyla yeni parsel oluşması mümkün olabileceği gibi ortaklığın giderilmesi talepli bir dava sonucu da 8 dönümün ayrılabileceğini söyleyebilirdim.

Sorunuzda, “20 dönümün sahibi var ama babama ait 8 dönümün tapusu yok” demekle elinizde sizin aileye ait bir tapu bulunmadığını ifade etmek istiyorsanız yukarıdaki açıklamalarım farklılık gösterir. Bunun için önce mülkiyetin ispatı için dava açarak adınıza tescilin sağlanması gerekir.

Arazi veya Arsa Bölme (İfraz) İşlemi Nasıl Yapılır?