Mektuptan, okuyucumun evli olmadığı, çocuğu bulunmadığı izlenimini edindim. Şimdi bu aile tablosunda, şayet kendisinin babasından önce ölmesi durumunda (hayatın olağan akışı içinde yaşça büyüklerin önce öleceğini kabul ederiz, yani hayatta önce büyük olan babanın vefatı doğaldır ama hayat insanlara ne hazırlar bilemiyoruz) miras yarı yarıya anne ve babasına kalacak. Ancak bu miras payı.

Bir de saklı pay var, yani dokunulamaz ve mahrum bırakılamaz miras payı var ki buna mahfuz hisse veya saklı pay diyoruz. İşte annenin de babanın da miras payının bir kısmı saklı paydır. Yani buna mani olunamaz. Bu saklı pay da miras paylarının dörtte biridir.

Okuyucumun isteği, vefatında babası sağ ise ona malvarlığından hiçbir şey kalmaması. İyi ama babanın saklı payı var. Yani okuyucumun vefatında babası sağ ise babaya düşen miras payının dörtte biri babanın saklı payı olacak.

Boşanmada Oturulan Ev Kime Kalır? Boşanmada Oturulan Ev Kime Kalır?

Bunu bir şekilde bertaraf edebilir mi? Hayır edemez. ‘Noterde bir işlem yapabilir miyim’ diye soruyor. Noterde vasiyetname yapar, vasiyetname ile babasının saklı pay dışında kalan miras payını birilerine aktarabilir ama saklı payını bertaraf edemez.

Okuyucuma son olarak mirasçılıktan çıkarma diye bir maddeden söz edeyim. Yasalarımızda bir maddede deniliyor ki:

“Aşağıdaki durumlarda miras bırakan, ölüme bağlı tasarrufla (mesela vasiyetname ile) saklı paylı mirasçısını, mirasçılıktan çıkarabilir:

1- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse;

2- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.”

Editör: TE Bilisim