Hürriyet'te yer alan habere göre, kararın Almanya’daki etkisi de büyük oldu. Almanya’daki binaların yaklaşık yüzde 61’inin enerji verimliliğine göre yenilenmesi gerektiği belirtildi.

Küresel Emlak Krizi Kapıda Küresel Emlak Krizi Kapıda

Karara göre, binalarının 2030 yılına kadar en az ‘E’, 2033 yılına kadar ise en az ‘D’ enerji verimliliği sınıfına ulaşması gerekiyor.

Yenilemeye en kötü durumdaki binalarla başlanacak. Uzmanlar yaklaşık 7 milyon binaya ve 6 milyon konuta daha iyi yalıtım ya da yeni bir çatı yapılması gerektiğini tahmin ediyor.

AB ülkelerinde ise toplamda yaklaşık 30 milyon binanın yenileneceği kaydedildi.

Yatırım ve Kalkınma Bankası’na (KfW) göre enerji dönüşümünün maliyeti Almanya için 254 milyar avro civarında.

Sadece çatı yenilemelerinin metrekare başına 1.000 avroya mal olacağı tahmin ediliyor.

ÜLKELER SORUMLU OLACAK

Yenileme çalışmaları için AB fonlarından da para sağlanacak. Komisyon, 2021’de yaptığı açıklamada 2030 yılına kadar AB bütçesinden 150 milyar avroya kadar kaynak sağlanacağını belirtmişti.

Ancak 50 metrekarenin altındaki küçük binalar, dini ya da koruma altına alınmış anıt statüsündeki tescilli binalar ve yazlık evler gibi geçici olarak kullanılan binalar uygulamadan muaf tutulacak.

AB yasasına uyulmadığı zaman ne tür bir ceza verileceği ise henüz belirlenmedi. Olası cezaların belirlenmesinde üye ülkelerin sorumlu olduğu vurgulandı.

Genel bir kural olarak AB Komisyonu, AB hukukunu ihlal eden bir ülkeye karşı ihlal davası açabiliyor ve Avrupa Adalet Divanı’nda nihai olarak para cezası verebiliyor.

AB Komisyonu’na göre AB’de enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ından ve sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden binalar sorumlu. Uzmanlar uygulamayla enerji talebini azaltmayı planlıyor.

Editör: TE Bilisim