DHA'da yer alan habere göre, tespit çalışmalarının 6 bin personelle devam ettiğini belirten Aslan, “Şu ana kadar 10 ilde 132 bin 898 bina incelendi. Bu binalarda 761 bin 104 bağımsız bölüm analiz edildi.

Bina bazlı olarak 7 bin 584 adedi yıkık ya da acil yıktırılması gereken yapı tespit edildi. 12 bin 617 adet yapı da ağır hasarlı yani oturulamaz, kullanılamaz durumda olarak tespit edildi. Bu100 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Yani 100 bin bağımsız bölümde oturulması mümkün değil” şeklinde konuştu.

ORTA HASARLI GÜÇLENDİRİLECEK

Aslan, 3 bin 600 binanın da orta hasarlı olarak tespit edildiğini vebu binaların güçlendirme işlemi görmeden kullanılamayacağını söyledi.

Aslan, “26 bin 603 bağımsız bölüm yani konutun bu şekilde güçlendirme görmeden kullanılamaz durumda olduğunu görüyoruz. Yaptığımız inceleme sonucunda 31 bin 791 yapının az hasarlı, 60 bin 185 yapının ise hasarsız olduğunu tespit ettik. 91 bin yapı az hasarlı ya da hasarsız olarak görünüyor.

Bağımsız bölüm olarak karşılığına bakıldığında ise 563 bin konuta denk geliyor. Bunlar konutun depremden oturulamayacak durumda bir hasar almadığı anlamına geliyor. Zaten 311 bin 713 yapı hiç hasar almamış durumda. 252 bin 122 yapı ise az hasar almış.

Sıva çatlağı, boya dökülmesi gibi yapısal bir hasar almamış anlamına geliyor” dedi. Aslan tespit sonuçlarının e-Devlet ya da ‘hasartespit.csb.gov.tr’ internet sitesi üzerinden görebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız kendi adres ya da kimlik bilgileriyle girdiklerinde eğer tespiti yapılmış ise evlerinin hasar derecesini görebiliyorlar. Hasarsız olarak gördülerse evlerine dilerlerse girebilirler. Az hasarlı ise bu da yapısal bir hasar almadığı anlamına geliyor.” 

YÜZDE 35’İ İNCELENDİ

10 ildeki yapıların yüzde 35’ini incelediklerini ifade eden Aslan şu bilgileri paylaştı:

“Hasar tespitini üç aşamalı yapıyoruz. Birincisinde afet etkisi belirleme çalışması şeklinde. İHA ve dron ile yıkık tespit ve denetleyeceğimiz alanların büyüklüğünü tespit etmeye yönelik çalışıyoruz. İkincisi inşaat mühendisleri uzmanlarca sahada yapılıyor.

Üçüncüsü ise cihazlarla inceleme. Hasar tespiti konusunda 10 ilimizde farklı seviyelerdeyiz. Gaziantep’te yüzde 50’yi geçmiş durumdayız. 4-5 günde tamamlamayı düşünüyoruz. Kümülatif olarak bakıldığında ise tüm illerde yapıların yüzde 30-35’ini inceledik. Bütün illerde hasar tespitini 3-4 günde bitirebiliriz. Ancak sahanın hassasiyetleri var. Bunu gözeterek normal bir hızla ilerliyoruz.”

Editör: TE Bilisim