Akşam'da yer alan habere göre, Kahramanmaraş depremi, dikkatleri bir taraftan da büyük depremin beklendiği İstanbul'a çevirdi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha önce açıkladıkları 1.5 milyon konutun dönüşmesine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Kurum, "İstanbul'daki yapı stoku incelendiğinde tespitlerimiz bize 1.5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini söylüyor. Nasıl söylüyor? Binanın ruhsat yılı itibarıyla, zeminin kalitesine, oradaki sıvılaşma riskine, heyelan riskine baktığınızda bize bunu söylüyor. Coğrafi bilgi sistemleri genel müdürlüğümüzün, kentsel dönüşüm genel müdürlüğümüzün çalışması bize bu veriyi veriyor. 193 bin 649 bina, 1 milyon 448 bin de bağımsız bölüm" diye konuştu.

130 MİLYON METREKARE ALAN

İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi için 130 milyon metrekare rezerv alan gerektiğini belirten Kurum, çalışmaların tamamlandığını, detayların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade etti.

Kurum, "500 binini Anadolu yakasındaki rezerv alanda, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, İstanbul'a ilave nüfus getirmeden, 500 binini de olduğu yerde yapacağız" dedi.

AVRUPA YAKASINDA ESENLER

Avrupa yakasındaki rezerv alanlarla ilgili Esenler örneğini veren Bakan Kurum, "Kamu binalarıyla ilgili planlamamız var. Yeni yapılacaklara ilgili planlamamız var. Örnek vereyim bir tanesine. Esenler'de- ki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Milli Savunma Bakanlığımızla konuştuk, orası rezerv alanımız olacak.

70-80 bin konutluk büyük bir alan var. Esenler'deki askeri alanın kuzeyini bir rezerv alan olarak kullanacağız. Yani konut yapacağız" dedi. Uzmanlar daha önce Anadolu yakası için de rezerv alanının Çekmeköy'de olabileceğini belirtmişlerdi.

FİNANSMAN DESTEĞİ SUNULACAK

Yapılacak konutlara ilişkin finanasman desteklerinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını söyleyen Kurum, şunları söyledi: "Bakanlıklarımızla ilgili finans desteklerimizi, kira desteklerimizi ve burada taşınma sürecindeki desteklerimizi de artırarak devam edeceğiz. Kimse mağdur olmadan, hep birlikte yapacağız. Yani vatandaşımız da bu sürecin içinde olacak."

BOŞALAN YERE SOSYAL ALAN

Rezerv alanlara konutların yapılmasıyla Sultangazi, Bağcılar ve Başakşehir gibi yapı stokunun yoğun olduğu ilçelerdeki boşalacak alanlara sosyal alanlar yapılacağını belirten Bakan Kurum, "Sosyal donatı alanları yapmak zorundayız. Niye yapmak zorundayız? Herhangi bir afette toplanma alanı olacak.

Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız hem de o donatıları insanımıza sunmak zorundayız. Bu devletin görevidir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu kolay bir süreç değil, zor bir şey. Bu zor bir süreç ama biz rezerv alanlarımızı bitirdikten sonra etap etap konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız" dedi.

Editör: TE Bilisim