Milliyet'te yer alan habere göre, 81 ilde 1 milyon arsa ve 28 ilde 10 bin işyeri için başvuru işlemleri, 7 Kasım’a kadar devam edecek.

Konut amaçlı 1 milyon arsanın dağılımı illere ve ilçelere göre belirlendi.

81 ilde arsaların yüzde 40’ı şehir merkezlerinde, yüzde 60’ı ilçelerde olacak şekilde arsalar vatandaşa sunuluyor.Başvurular ardından kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek.

Arsa almaya hak kazananlara mimari ve mühendislik desteği verilecek.

Hisseli arsada, hak sahipleri anlaşırsa, evlerin yapımını TOKİ üstlenecek, gerekli tüm desteği verecek.Müstakil arsalarda ise vatandaşlariki yıl içinde evlerini yapabilecek.

Başvuru aşaması

Arsa başvuru şartlarına göre aylık hane geliri İstanbul’da 18 bin lira, diğer illerde en fazla 16 bin lira olanlar başvuru yapabiliyor.

Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına (kat irtifakı tapusu) sahip olmaması şartı var.

İlk Evim Projesi kapsamında konut başvurusunda bulunan kişiler İlk Evim Arsa projesine de başvuruda bulunabilirler. Ancak hem İlk Evim hem de İlk Evim Arsa projesine adı kurada çıkanlar,birini seçecek.

Müşterek arsaların özellikleri

Müşterek parseller yani hisseli arsalar yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsalar olacak.

Bu alanlarda hak sahipleri isterlerse kat karşılığı bir yapılaşmaya gidebilecek; hak sahipleri anlaşırsa konutları TOKİ de yapabilecek, her türlü desteği sağlayacak.

Kura sonrası bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları sebebiyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile tapu senedinin tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları gerekecek.

Müşterek alanlar için önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şartı var. İnşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek.

Müşterek parsellerin ödemeleri ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 937 liradan başlayan taksitlerle yine 10 yıl vadeyle sabit ödemelerle yapılabilecek.

Müstakil arsaların özellikleri

Müstakil arsalar 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşuyor. Müstakil parsellerdehak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilecekler.

Müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şartı var.

Müstakil parsel grubundaki arsalar192 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 1604 liradan başlayan sabit ödemelerle 10 yıl vadeyle faizsiz şekilde ödenebilecek.

Müstakil ev isteyenlere TOKİ proje, mimari, mühendislik desteği verecek, ancak hak sahipleri kendi projesini veya TOKİ’nin verdiği projeyi kullanarak evini kendi yapacak.

Genel özellikler

İlk Evim Arsa Projesi kapsamında yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf.

İmar planlarını hazırladıktan sonra aralıkta arsa tapuları verilmeye başlanacak.

Büyükşehir belediyesinin merkez ilçesinin herhangi birinde ikamet edenler veya aynı belediyenin herhangi bir merkez ilçesi nüfusuna kayıtlı olanlar, o belediyenin merkez ilçesindeki bir projeye müracaat edebilir.

Merkez olmayan ilçede arsanın bulunması halinde; projenin yer aldığı ilçede ikamet edenler ve nüfusları da bu ilçede kayıtlı olanlar, sadece bu ilçede yer alan projeye müracaat edebilir.

İstanbul il sınırları içerisinde ikamet eden veya İstanbul il nüfusuna kayıtlı olanlar İstanbul’daki herhangi bir arsa tahsis projesine başvuru yapabilirler.

En çok arsa hangi ilde var

İlk Evim Arsa projesinde 81 ilde arsa projeleri hayata geçirilecek. Bu kapsamda en çok arsa 100 bin ile Ankara’da sunulacak. Ardından ise 55 bin ile Konya yer alıyor.

İstanbul ise 50 bin ile en çok arsa geliştirilecek üçüncü şehir olacak. Gaziantep’te 45 bin, Şanlıurfa’da 40 bin, Adana’da 35 bin, Diyarbakır’da 30 bin, Eskişehir’de 28 bin, Van’da 26 bin 700, Hatay’da 25 bin, İzmir’de 25 bin, Kayseri’de 25 bin, Antalya’da 23 bin, Balıkesir’de 20 bin, Manisa’da 18 bin arsa geliştirilecek.

Editör: TE Bilisim