Sözcü'de yer alan habere göre, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yeni bir çalışma gerçekleştirdi. ‘Asgari Ücret Konut Fiyatlarını ve Kiraları Ne Ölçüde Karşılıyor?’

Başlığı altında bir araştırma yapan BETAM, konut piyasasında 2+1 90 metrekare özelliklere sahip bir dairenin ne kadar sürede alınabileceğini araştırdı.

Asgari ücretle çalışan bir kişinin ne kadar sürede ucuz bir daire alabileceği belirlendi. İşte asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ev alma süresi…

ASGARİ ÜCRETLİ NE KADAR SÜREDE EV ALIR?

BETAM, yaptığı çalışmalar kapsamında 2020 yılının Mayıs ayında asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ev alabilmesi için 61 ay yani 5 sene birikim yapması gerekiyordu.

2022 yılı haziran ayına baz aldığımızda ise bu süre 121 ay olarak görüntülendi. Temmuz ayında Asgari ücretle çalışanlara zam yapılması ile birlikte bu süre 108 ay yani 9 seneye düştü.

Asgari ücret ile çalışan kişilerin 2.800 lira aldığı zaman konut kiralamalarının mümkün olduğu belirtildi. Şimdilerde 5.500 lira olan asgari ücretin yüzde 92'sinin kiraya gitmesi gerektiği açıklandı.

Yapılan çalışmalar kapsamında iki sene önce 90 metrekarelik bir dairenin 65 aylık asgari ücret ile satın alınabileceği görülürken aynı konutu bugün 110 aylık çalışma ile alınabildiği ortaya çıktı.

Çalışma kapsamında düşük ya da orta ücretle çalışan kişilerin mütevazi bir konuda sahip olabilmeleri için 2 yıl öncesine bakılarak alım gücünün 2 kat daha zorlaştığı ortaya çıktı.

UCUZ KONUT 5 SENEDE 127 BİN LİRADAN 600 BİN LİRAYA YÜKSELDİ

Araştırma kapsamında yapılan raporlamada Eylül 2017'den Mayıs 2020'ye kadar ev fiyatlarındaki artışın düşük olduğu görüldü. Belirlenen süreç içerisinde konut fiyatının 127 bin lira ile 143 bin lira arasında değiştiği görüldü.

2020 yılının Haziran ayında kamu bankaları düşük faizli kredi imkanı sunmaya başladı.Bu olayla birlikte ev fiyatlarının da hızla arttığı görüldü.

Yapılan açıklamada "Bu durum 2021 Aralık’a kadar devam etmiş ve ortalama ucuz konut fiyatı yaklaşık 289 bin liraya yükselmiştir" denildi. Ağustos 2020 verilerine baktığımızda ise 90 metrekarelik ucuz bir konutun 594 bin liraya ulaştığı söylendi.

Bununla birlikte 2+1, 90 metrekare ölçülere sahip bir ev kirasını asgari ücrete ne kadar denk geldiği de hesaplandı. 2017 yılının Eylül ayı baz alındığında asgari ücretin yüzde 82'sine karşılık geldiği görülürken Ocak 2021 yılında ise yüzde 50’ye düştü.

2021 yılının Aralık ayına bakıldığında ise bu oranın asgari ücretin yüzde 83’üne denk geldi aktarıldı. 2022 yılına geldiğimizde ise asgari ücrette yapılan artış kira payını düşürse de Nisan ayına geldiğimizde kira payının yüzde 100’e ulaştığı görüldü.

Asgari ücrete göre kira bedeli Nisan ayında yüzde 103'e Mayıs ayında ise yüzde 119'a Haziran ayında ise yüzde 120'ye ulaştı. Yani asgari ücretle çalışan bir kişinin 90 metrekarelik bir konutu almakta aciz olduğu belirtildi.

Yayınlanan raporda, Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte geçen 2 aylık süreç bir gerileyen kira fiyatlarına karşın kira payının yüksek seyrettiği vurgulandı. Ağustos ayında kira bedeli ücretini asgari ücrete oranı yüzde 92 olarak verilere yansıdı. 

Editör: TE Bilisim