Son 32'de yer alan habere göre, özellikle Rusya'daki seferberlik ilanı sonrası göçün hızı arttı. Rus ve Ukraynalıların başını çektiği yoğun göç, beraberinde birçok sorun ve tartışmayı getirdi. Ev kiraları ile konut fiyatları astronomik şekilde arttı.

Isparta, Antalya ve Burdur’daki nüfusun da arttığına dikkat çeken Ataseven, “Bu da konuta erişilebilirlik problemini gündeme getiriyor. Konut fiyatlarında çok ciddi artış var. Türkiye olarak biz daire fiyatları artışında dünya birincisiyiz biliyorsunuz ve geçen açıklandı.

En yakın takipçimize kat kat fark atmışız. Arada açık uçuk bir fark var. Bu hiç iyi bir şey değil. Hani belki satan için iyi bir görünse de sonuçta her satan ev alacak bir daha. Orta gelirli bir vatandaş bile ev alması, aile desteği olmadan anne baba desteği olmadan imkânsız” dedi.

“BİZ BU BUNLARA KAYITSIZ KALIRSAK KISA GÜNÜN KARI KİRALAYIP GEÇELİM DERSEK YARIN BİZ TÜRKLER OLARAK SOKAKTA KALACAĞIZ”

Isparta’yı daha da kötü günlerin beklediğine dikkat çeken Başkan Ataseven, “Daha da kötü günler bekliyor bizi. Şöyle ki notere her gittiğimde görüyorum, karşıma sarışın ve mavi gözlü insanlar çıkıyor. Bunlar Ukraynalı ve Rus savaş kaçakları.

Şimdi emlakçılarla konuşuyorum. Emlakçı diyor ki ‘Adam 6 aylık ve birde 2 katını verdi’. Bir seferde peşin ödüyorlarmış. Çünkü döviz kuru farkı çok gaza getiriyor.

Ne oluyor, fiyatlar artıyor. Şimdi apart fiyatları bile bugün 3-4 bin liradan başlıyor. Daire fiyatları 5 binden başlıyor. Bir memur, asgari ücretli ve bir öğrenci nasıl verecek bu paraları! Nasıl yaşayacağız biz Türkler! Bakın Antalya doldu, şu anda Antalya'yı full doldurmuşlar.

Antalya’yı pahalı bulanlar buraya gelmeye başlayacaklar. Isparta ve Burdur en yakın illeri. Biz bu bunlara kayıtsız kalırsak kısa günün karı kiralayıp geçelim dersek yarın biz Türkler olarak sokakta kalacağız. Tehlike bu. Tamam inşaat maliyeti artıyor.

En ciddi artan kalemlerden herkes peynire soğana odaklandı ama inşaat malzemesinde artış hiçbirini tutamaz. 2 milyondan aşağı satamaz müteahhit. Arsa payı yüksek ilimizde. Ama bizim beklediğimiz tehlike daha da büyük.

Bizim için alması çok zor olan bu rakam yabancılar için çok kolay alınabilen bir meta oluyor. 100 bin dolar veren bugün bir ev sahibi oluyor. Bizim 100 bin liramız yani. Bu gidişle biz onların kiracısı mı olacağız!” diye konuştu.


“YABANCILARA SATIŞ YASAKLANMADIĞI SÜRECE KONUT
FİYATLARININ DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR, İMKANSIZDIR!”
Isparta Mimarlar Odası olarak manifesto yayınladıklarını ve yabancılara konut satışının bir süre yasaklanması gerektiğinin altını çizen Başkan Ataseven, “Biz oda olarak da manifesto yayınladık. Yabancıya Konut Satışı ve Kiralaması Acilen Kısıtlanmalı! En azından şu fiyatlar sabitlene kadar. Fiyat düşmez daha da artacak.  Bir daire 5 milyon olacak Kiralarda 10 bin TL olacak. Antalya gibi 10 bin den başlayacak. Peki hangi memur, hangi asgari ücretli o evlerde oturabilir. Yabancıları kontrollü almalıyız. Antalya gibi olmamalıyız. Zaten bizde ciddi bir İran nüfusu var. İranlılar ardından Afganlar ve Suriyeliler var. Kendi ülkemizde mülteci durumuna düşüyoruz. Türk evlerinin ucuzluğu, vurguncuları, zengin şirketleri ve yabancı yatırımcıları çekiyor. ‘Evler yatırımcılar için değil, insanlar içindir.’ diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim