TRT Haber'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "asrın felaketi" olarak nitelenen, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’daki incelemelerinin ardından açıklamada bulundu.

"1 yıl boyunca kira bedelleri karşılanacak"

Cumhurrbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'da da yaptığı açıklamalar şöyle konuşmuştu:

"Bütün bunların yanında, çadırlarda kalmayan, kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız. İster Adıyaman'da gidilebilecek konutlar varsa, oralarda kira olarak veya farklı illere geçmek suretiyle, farklı illerde de kiralama suretiyle bir yıl itibariyle buralarda benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada da biz, buradaki konutları inşa etmiş, yapmış olacağız."

"Devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır"

Kendi yerlerinde, kendi imkanlarıyla günlük 20 bin, 50 bin, 100 bin kişilik sıcak yemek hazırlayıp, ekmek yapıp şehirlerine ve çevredeki yerleşimlere dağıtan kişi, kurum ve sivil inisiyatifler olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ülkemizin dört bir köşesinden yüzlerce yemek ve ekmek üretim aracını bölgeye gönderdi. Hiçbir ayrım gözetmeden burada canla başla çalışan herkesten Allah razı olsun. Devletimiz personeliyle, kurumlarıyla, aracı gereciyle, hasılı tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır.

Tüm bu çalışmalar için öncelikle 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. AFAD acil yardım ödeneğinden oturduğu binalar yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş vatandaşlarımıza hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Yine bu hanelerdeki vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahipleri olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olan için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız."

Erdoğan, AFAD'ın yardım kampanyasına Meclisten iş dünyasına kadar geniş bir katılım olduğuna işaret ederek, "Uluslararası camiadan da hem üzüntü beyanları hem yardım teklifleri almaya devam ediyoruz. Amacımız, en kısa sürede acıları dindirmek ve insanımızın mağduriyetini gidermektir.

Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından inşallah yeniden inşa çalışmalarına başlayacağız. Çevre, Şehircilik Bakanıma talimatı verdim, TOKİ aynı şekilde gerekli talimatı aldı ve süratle 10 ilimizde bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yapacak, diğer taraftan rezerv alanlarda da inşaatlarımızın yapımına başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim