DASK:Doğal Afet Sigortaları Kurumu

Halk arasında ise genelde zorunlu deprem sigortası olarak isimlendirilir. DASK bu sigortayı yaptıracak kişilere uygun ödeme imkanları sunar.

Günlük yaşamda DASK sıkça duyduğumuz bir terimdir.

Bu sigorta yaşanan afet sonrasında kişilerin normal yaşama sönmelerini kolaylaştırır. Hasar gören veya yıkılan evlerde deprem sigortası tarafından karşılanacak yerler:

Deprem sigortasının karşılamadığı yerler veya hasarlar ise; kar kaybı ya da iş durması, enkaz kaldırma maliyetleri, işyeri masrafları ile alternatif ikametgâh adresleri, kiralar, mali sorumluluklar, yaralanma ya da vefat durumları, depremden bağımsız olarak bina kaynaklı meydana gelen hasarlar, taşınır mal maliyetleri, manevi yıpranmalar şeklindedir.

Zorunlu deprem sigortası sadece deprem ile deprem sonucunda oluşan hasarları kapsadığından diğer hasarları kapsamaz. DASK’ın tüm bütçelere uygun olan ödeme seçenekleri de bulunur.

Bu sayede devler ve sigorta güvencesi kapsamında gerçekleştirilen deprem sigortası deprem sonrasında oluşacak sorunlara karşı evin güvence altına alınmasına yardımcı olur.

DASK Başvuru İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Bankalar ya da sigorta şirketleri aracılığı ile DASK başvurusu gerçekleştirilir. Başvurudan önce tüm evrakların eksiksiz olması ve doğru bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir.

Bu şekilde başvuru işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. DASK sigortası yaptırmayı düşünenlerin kimlik bilgisi ile konut bilgisi gereklidir.

Gerekli kimlik bilgileri; isim, soy isim, vergi kimlik numarası, telefon numarası, T.C. kimlik numarası, telefon numarası şeklindedir.

Vergi kimlik numaraları yalnızca tüzel kişilerden istenen bilgilerdir.

Sigorta yapılacak konut ile ilgili istenen bilgiler; hasar durumu, tapu bilgisi, yapı tarzı, binanın olduğu yerin açık adresi, kat sayısı, inşa edilen yıl şeklindedir.

Sigortalanacak ev bir daire ise bunlara ek brüt yüz ölçümü, kullanım şeklinin doğru beyan edilmesi de istenir. DASK yanlış beyanlardan sigortalıyı sorumlu tutar.

DASK Sigortası Hesaplama İşlemi

DASK sigortasının hesaplanması işlemleri son derece kolaydır. İnternet üzerinden konut bilgilerinin girilmesi ile DASK hesaplamaları kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Sigorta bedeli ile ödenecek prim miktarlarının bu şekilde hesaplanması mümkündür. Tarife fiyatından hesaplanan teminat tutarları konutlar için sabit olarak belirlenir.

Zorunlu deprem sigortası bedelini etkileyen 3 farklı unsur vardır. Binanın risk bölgesinde olup olmaması, binanın inşa edildiği yıl, yapı tarzı prim tutarı ile sigorta bedelini belirler.

Sigorta şirketi veya banka şubelerinden sigorta bedeli ile prim tutarlarının hesaplatılması sağlanabilir. Bu şekilde sigorta DASK poliçesinin yapılması mümkündür.

Editör: TE Bilisim