Posta'da yer alan habere göre, konut fiyatlarının ve kiralarının fahiş olarak arttığı bir ortamda bütçeye göre ev bulmak giderek zorlaşıyor.

Hükümet fahiş kira artışının önüne geçilebilmesi için; kira artışına yüzde 25’lik sınır getirdi.

Bu oranın üzerinde kira artışı yasal olarak mümkün değil. Ancak ev sahipleri yasal sınırları aşmanın yollarını aramayı sürdürüyor.

KİRALAR MAAŞLARI AŞTI

Ev sahipleri konut fiyatlarını yüksek olmasını fırsat bilerek, kiralık ev fiyatlarını ortalama maaşların üzerine çıkardı.

MEMUR OLMAYANA EV YOK

Kiralık dairelerde sorunlar yalnızca kira bedelleri ile sınırlı olmuyor. Pek çok ev sahibinin kiracı şartı ise memur oluyor.

Kamu çalışanı olmayan kimselere ise kolay kolay kiralık daire verilmiyor.

MAAŞ BORDROSU TALEBİ

Ayrıca ilan sitelerindeki ilanlar gelinen noktayı gözler önüne serdi.

Bazı ilanlarda kiralık daire için memur şartı aranırken diğer yandan ise kiracının çalıştığı kurumdan maaş bordrosu da talep edildi.

1 YILLIK PEŞİN, 3 DEPOZİTO KİRA

Ev sahiplerinin bu tarz isteklerinin sonu gelmezken 1 yıllık peşin kira ve 3 kiraya kadar da depozito istenebiliyor.

Ev bulmakta zorlanan kiracılar ise, mülk sahiplerinin pek çok isteğini kabul etmeye mecbur kalıyor.

DEPOZİTODAKİ BU DETAYA DİKKAT

Depozito, kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahibinin mağduriyet yaşaması için, kendini garantiye almasını sağlıyor.

Ancak evde eskimeden kaynaklı oluşan değişiklikler depozito kapsamına girmiyor.

İade sürecinde pek çok sorun yaşanan depozitoyla ilgili öyle bir detay var ki ev sahibinin canını yakabilir.

3 AY İÇİNDE DAVA AÇILMAZSA DEPOZİTO KİRACIYA İADE EDİLİR

Depozitoya ilgili az bilinen detay, eğer kiracı depozitoyu bankada depolama yoluyla ödemiş ise bankanın bu bedeli kendisine geri verebilmesi için iki tarafın rızasının varlığı, icra takibinin kesinlik kazanması veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı gerekir.

Kira sözleşmesinin sona ermesi üzerinden üç ay içinde kiracıya karşı kira akdiyle alakalı bir dava açılmış ya da icra veya iflas takibi yapılmışsa ancak bu durum bankaya iletilmemiş ise kiracının talep etmesi üzerine banka depozito bedelini kiracıya geri öder.

Bu durumda konuta zarar verilmişse bile depozito bedeli kiracıya geri ödendiği için ev sahibi büyük zararlarla karşı karşıya kalabilir.

EV SATILIRSA DEPOZİTOYA NE OLUR?

Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı üç aylık kira bedelini geçemeyecek şekilde sınırlandırılmıştır.

Ayrıca kira sözleşmesi devam ederken taşınmazın satılması halinde, eski ev sahibi, kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür.

Konutun satılmasından sonra kiracının depozito alacağı için muhatabı yeni ev sahibidir.

HANGİ DURUMDA DEPOZİTO İADE EDİLMEZ?

Kural olarak depozito, olağan kullanımdan kaynaklanan eskimeler dışında, taşınmazda oluşacak maddi hasarlara ilişkin alınan güvence bedelini ifade eder.

Bu kapsamda depozito, parkelerin aşınması, fayansların renginin solması gibi normal kullanımdan kaynaklanan eskimeleri kapsamaz.

Ancak kapı kolunun kopması, pencerenin kırılması gibi doğrudan maddi zararlara ilişkin teminatı kapsar.

Kombinin bozulması, su tesisatının sızdırması gibi olağan kullanımdan kaynaklanan hususlara karşı da güvence teşkil etmez.

Zira taşınmazın demirbaşını kiracı için yaşanabilir ve faal halde tutmak da kiraya verenin görevleri arasındadır.

KİRACI DEPOZİTO İÇİN FAİZ İSTEYEBİLİR

Genelde depozitoyu ayrı bir mevduat hesabına yatırma ev sahipleri tarafından pratikte uygulanmadığı için kiraya verenler depozito bedelini kendi hesaplarında tutuyor.

Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini isteyebilir.

Eğer kiraya veren, depozitoyu mevduat faizi işletilen bir güvence hesabına yatırmamışsa, bu durumda kiracının işletilmeyen faizi ev sahibinden talep etme hakkı da vardır.

Editör: TE Bilisim