“Rahmetli babamdan yetim aylığı, eski eşimden de nafaka alıyorum. Tek konutum var, başka gelirim de yok. Tek konuta tanınan emlak vergisi avantajından yararlanabilir miyim?” şeklinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’na sorulmuş.

Maliye özetle “Yetim aylığı almanız ve indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulaması için gerekli diğer şartları sağlamanız halinde, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeniniz için vergi avantajından yararlanabilirsiniz” şeklinde cevaplamış. 

Muafiyetin şartlarından biri de “gelir elde etmiyor” olmak. Geliri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar da muafiyetten yararlanabiliyor.

Ayrıca; nafaka geliri elde edenlerin de muafiyetten yararlanmaları engellenmiyor. Yetim aylığı da aynı şekilde, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmayı engellemiyor.

 Emlak vergisi avantajından; emekliler, ev hanımları ve işsizler yararlanabiliyor.

Ayrıca engelliler, gaziler ve şehit yakınları da brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor.

ENGELLİLER GELİRİ OLSA DA YARARLANABİLİR

Engelliler, gelirleri olsa da emlak vergisi avantajından yine yararlanabilirler. Tek konutunu kiraya verip yakınlarının yanında kalsa da, tek konutları için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi hakkından yararlanabiliyorlar.

Tek konutu olan engelliler, kira geliri elde ettiği başkaca işyerleri olsa da, tek konut için tanınan emlak vergisi avantajından yararlanabilir.

Arsa Fiyatı Boğaz’daki Yalının Değerini Aştı! Arsa Fiyatı Boğaz’daki Yalının Değerini Aştı!

MUAFİYET İÇİN BELEDİYEYE BAŞVURU

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için, mülk sahiplerinin ilçe belediyelerine formla başvurmaları yeterli. İlgili formlar ve taahhüt belgesi, 38 ve 44 Seri No’lu Emlak Vergisi tebliğlerinin ekinde yer almakta.

Başvuru sırasında belediyeye verilen beyan ve taahhüt yeterli oluyor. Belediyeler, ilgili gayrimenkule ilişkin öncelikle kendi kayıtlarında bulunan bilgi ve belgelerden faydalanacaklar, gerek duymaları halinde bildirimlerin kontrolü amacıyla gayrimenkullerde yoklama ve tespit yapabilecekler.

EŞ ÇALIŞIYORSA MUAFİYET KALKAR MI?

Mülk sahipleri, kendileri geliri elde etmese de, eşleri gelir elde ettiğinde tereddüt yaşayabiliyor.

Eşi çalışan mülk sahipleri de; diğer koşulları taşımak şartıyla ‘tek konutları için emlak vergisi avantajından’ yararlanmaya yine devam edebilir.

FAİZ GELİRİNDE GÜNCEL SINIR

Belli bir tutara kadar faiz, repo vb. gelir elde edenler, emlak vergisi muafiyetinden yine yararlanabiliyor. 2022 yılında elde edilen faiz, repo vb. geliri (menkul sermaye iradı) tutarı 70 bin lirayı aşmışsa, 2023 yılının emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor, muafiyetten yararlanılamıyor.

Gelecek yıl ödenecek emlak vergisi için de sınırları belirtelim... 2023 yılında elde edilecek faiz, repo vb. gelir (menkul sermaye iradı) tutarı 150 bin lirayı aşmışsa, 2024 yılının emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor, muafiyetten yararlanılamıyor.

Editör: TE Bilisim