Gazeteci Hülya Eymür, Şişli'deki apartman dairesini 'Tek başına yaşayacağını' söyleyen Ahmet Erduran adlı emlakçıya 1.300 liraya kiralıyor.

Ancak bir süre sonra Eymür'ü arayan apartmandaki komşular "Evinizi kiraya verdiğiniz adam hiç evde yaşamadı.

Evinizi yabancı uyruklu çok sayıda kişiye dönemsel olarak günlük- haftalık aylık kiraya veriyor" diyor.

Eymür evine gidince İranlı bir ailenin evi 4 bin liraya kiraladığını öğreniyor.

Eymür olayı biraz araştırınca Erduran'ın aynı bölgede 23 ayrı ev kiralayarak bunları daha yüksek fiyata başkalarına kiraladığını ortaya çıkarıyor.

Bunun üzerine Erduran, daha yüksek kira teklif ediyor ve 'evi başkalarına kiraya verebileceğine' dair kağıt imzalamasını istiyor.

Eymür kabul etmeyince, "Başına bela açarım" diyerek tehdit ediyor, iyi mi?

Pandemi döneminde az inşaat yapılması, sonrasında inşaat maliyetlerinin artması gibi kiraları artıran birçok etken var. Arz az ve talep yüksek ise fiyatlar da yükseliyor.

Elbette işini iyi yapan, dürüst birçok emlakçı var. Ancak kiraların anormal yükselmesinin nedenlerinden biri de Ahmet Erduran gibi haksız kazanç peşinde koşan birçok emlakçının olması.

Emlakçılar piyasayı kontrol ettikleri için ev sahiplerine örneğin "Evinizin kira değeri 6.500 lira ama yabancıya kiralarsak 10 bin lira ve bir yıllık peşin ödetirim kirayı" teklifinde bulunuyorlar.

Ev sahipleri de yüksek kira alma ümidiyle bu öneriyi kabul ediyor. Böylece Türk vatandaşların ev bulma ihtimali azalıyor!

Göç alan bir ülke olduğumuz ve konut arzı az olduğu için de fiyatlar sürekli yükseliyor. Öyle ki Antalya'da emlakçılık yapan yabancıların sayısı arttı.

Emlak sitelerinde bir bölgede sahte ilanlar verip o bölgenin piyasasını yükselten emlakçılar da var. Sayıları haberlere konu olanların çok üzerinde!

Emlakçılar ev satışları ve kiralamada her iki taraftan toplamda yüzde 6 gibi yüksek komisyon almalarına rağmen, çok düşük, komik vergiler ödüyorlar.

Emlak sitelerinde birçok sahte ilan vererek piyasayı bilinçli yükseltiyorlar.

Türk kiracıların yerine yabancıları tercih ediyorlar. Bir semtte 23 daire birden kiralayıp fiyatlar üzerinde manipülasyon yapıyorlar vs.

Özetle kira artışlarında kötü niyetli emlakçıların da payı var! Emlakçı piyasasında yeni düzenlemelere ve sıkı denetimlere ihtiyaç var.

Editör: TE Bilisim