Bazen okuyucularımın sorusunu özetleyerek yukarı alıyorum, bazen de hiçbir kelimesine dokunmadan aynen alıyorum. İşte okuyucumun yukarıdaki sorusu da aynen alınmıştır.

Bu açıklamayı şunun için yaptım. Şimdi yanıt vermek için bu şifreyi çözeceğim. Şayet doğru çözersek bir işe yarayacak, doğru çözemezsek okuyucumdan açıklama bekleyeceğiz.

Benim anladığım şu; vasi, vesayet altındaki kardeşinin gayrimenkulünü satmış, sonra vesayet altındaki kardeş ölmüş. Şimdi vasi bu kardeşten gelen mirası alabilecek mi?

Vesayet altındaki birinin gayrimenkulünün satılması için mahkemeden izin almak gerekir.

Hem satış için izin alınır hem de satış bedelinin hesabı mahkemeye verilir. Dolayısı ile gayrimenkul satıldı ama parası gitti, alınamadı diye bir şey olmaz.

Dolayısı ile ortada hukuki olmayan bir durum var, mesela gayrimenkul tapuda değil de haricen el altından mı satıldı, yani hukuken geçersiz bir satış mı yapıldı?

Durum gerçekten böyle ise mirasçıların mirası almasına bir engel yok, yani satıldı denilen gayrimenkul yukarıda sözünü ettiğim gibi mahkeme izni değil de haricen el altından satıldı ise bu satış zaten geçersiz.

Şayet miras bırakan bu yerin sahibi olan vesayet altındaki kimse ise artık bu yer mirasçılarının ortak malı.

Vesayet altındaki kişinin vasi, yasal mirasçılarından biri ise vesayet altındaki kimsenin ölümü ile yasal mirasçı olan vasi de terekede hisse sahibi olur.

Ancak yanlış anlıyorsam, mesela vasi kanuni mirasçılardan biri değil ise sırf vasi olduğu için mirasçı olmaz ve bu halde de vesayet altındaki kişinin ölümü ile vesayet son bulur, vasinin mirasçılığı da söz konusu olmaz.

Editör: TE Bilisim