Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, başta büyükşehirler olmak üzere tüm Türkiye genelinde konut fiyatları son yılların rekor seviyesine ulaştı. Yalnızca İstanbul’da kira fiyatları geçen yıla göre yüzde 141, satılık konut fiyatları ise yüzde 136 artış gösterdi. 

Fiyatların önüne geçmek amacıyla hükûmetin başlattığı yüzde 25 kira zam üst sınır limiti bir yıl daha uzatıldı. Ancak kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere taşındı. 

Yüzde 25 zam sınırı dışında fiyatları artırmak isteyen ev sahipleri illegal yollara başvururken, bazı kiracılar ise durumu fırsata çevirmeye başladı. Sektör temsilcileri konut ve kira fiyatları ile ilgili ciddi bir kaotik ortam oluştuğunu ifade etti.

“SATIŞTAN PAY İSTEDİLER”

İstanbul Bahçeşehir’de emlakçılık yapan Selim Ersoy “Yasalar genel olarak kiracının yanında. Bu nedenle ev sahiplerinin kiracıyı sebepsiz yere evden çıkarması mümkün değil. Kiracılarda bu konuda bilinçlendi. Ancak bu durum suistimallere neden oluyor.

Örneğin Bahçeşehir’de evini satmak isteyen bir müşterimiz, kiracısı olduğu için satış tarafından zorlanıyor. Kimse kiracılı ev almak istemiyor. Çünkü evi alan kişi kendisi veya birinci derece yakını oturmayacaksa yüzde 25 zam sınırına uymak zorunda.

Üstelik mevcut kiracıyı evden 7 ay gibi bir sürede ancak çıkarabiliyor. O da net değil, mahkeme uzayabiliyor. Hâl böyle olunca evden kiracısını çıkararak satmak istiyor, ancak kiracılar buna yanaşmıyor.

Hatta evden çıkmak için açıktan para isteyenler de var. “Ben bu eve dekorasyon yaptım, masraflarım oldu. Yeni ev bulmak için de para harcayacağım. Bana satıştan yüzde 10 pay verirsen çıkarım” gibi taleplerde bulunuyor” dedi.

BASKI VE ŞANTAJ YAPILIYOR

Kötü niyetli kiracılar olduğu gibi ev sahipleri de bazı durumlarda illegal yollara başvuruyor. Kiracısına yüzde 25 zammın üzerinde artış yapmak isteyen bazı ev sahipleri, yasalar gereği evden çıkmak istemeyen kiracısına zor kullanıyor.

İstanbul Beylikdüzü’nde oturan Haluk Yıldırım, ev sahibinin yüzde 25 zam sınırına rağmen kirasını 3 katına çıkarmak istediğini belirterek “3.000 lira kira öderken, yeni sözleşmede 8.500 lira talep etti.

Bunun yasal olmadığını belirterek mahkemeye başvurdum. Dava süreci devam ederken sürekli tehdit mesajları almaya başladım. Bilmediğim numaralardan aranarak evden çıkmam konusunda baskı yapıldı.

İş yerime kadar gelindi. Sosyal medyadan taciz edildim. Karakola gidip şikâyetçi olmama rağmen hâla tehdit ediliyorum. Ne yazık ki benim gibi bu tür durumları yaşayan binlerce insan var” diye konuştu.

YÜZDE 25'İN ÜSTÜNÜ KABUL ETMEYİN

Son 1 yılda rekor seviyelere ulaşan kira ve satılık konut fiyatları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirdi.

Satılan Her 7 Konuttan 7'si İkinci El Satılan Her 7 Konuttan 7'si İkinci El

Bazı kötü niyetli kiracılar yasaların gücünü kullanarak evden çıkmak için açıktan para talep ederken, ev sahipleri ise çıkarmak istedikleri kiracılarına illegal yollardan baskı yapmaya başladı. Mahkemelerde kira anlaşmazlık davalarının yanında tehdit ve şantaj davaları da boy göstermeye başladı.

Editör: TE Bilisim