Fahiş kira zamlarının önüne geçebilmek için Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasındaki döneminde, konut kiralarına yapılacak artış oranının üst sınırı yüzde 25 olarak belirlenmesi üzerine, bu dönemler arasında kanun tarafında belirlenen sınırın çok üzerinde zam yapmak isteyen ev sahiplerinin, kiracılarına sürekli şekilde göndermiş olduğu zam taleplerinin yinelendiği mesajlar ve telefon aramalarının hukuki yönünü gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

KİRACISINA HER GÜN TELEFON AÇIP, MESAJ YOLLAYAN EV SAHİBİ SUÇ İŞLEMİŞ OLUR MU?

Kişiler arasındaki ilişkiler kapsamında kısa aralıklara defalarca telefonla aramak ve mesaj göndermek, istenmediği halde ısrarla karşı tarafı rahatsız etmek, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen Kişilerin Huzur ve Sükûnunu Bozma Suçunu oluşturur.

Ev sahibinin kiracısını telefonla arayarak veya mesaj göndererek ısrarla evi tahliye etmesini yahut yasal sınırlar içerisinde kalsa dahi ısrarla kiraya artış yapmasını talep etmesi bu suçun oluşmasına sebebiyet verebilecektir.   

Şöyle ki; ev sahibi tarafından kiracısına gönderilen mesajlarda veya yapılan telefon görüşmelerinde özel olarak hakaret yahut tehdit suçunu oluşturacak herhangi bir söz veya mesaj olmasa bile ısrarla kiracının aranması yahut evin tahliye edilmesine dair mesajlar gönderilmesi kendi başına Kişilerin Huzur ve Sükûnunu Bozma Suçunu oluşturulması için yeterlidir.  

EV SAHİBİ TARAFINDAN KANUNİ DÜZENLEMENİN ÜSTÜNDE ARTIŞ TALEBİ HUKUKİ MİDİR?

Türk Borçlar Kanunu’na göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacağı düzenleme altına alınmıştır.

Ancak Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde düzenlemesiyle 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasındaki döneminde konut kiralarına yapılacak artış oranının üst sınırı yüzde 25 olarak sınırlandırıldığından bu oran üzerinde kira artışı hukuken talep edilemeyecektir. 

KİRACININ EVİ GÖSTERME ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?

Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. Ancak bu yükümlülüğün bazı şartları bulunmaktadır.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.

Kiracının çalışması durumunda, ev sahibinin ya da ev sahibinin yetkilendirdiği emlakçının belirlediği her an kiracı oturduğu evi göstermek zorunda değildir.

Zira Yargıtay’ın emsal kararlarında kişilerin çalışıyor olması halinde “kiracının yararı göz önünde tutularak hakkaniyete uygun olacak şekilde hem süre hem de hazır bulundurma gün ve saatlerinin önceden belirlenmesi gerektiğine” vurgu yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim