Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'taki asrın felaketinin ardından temeli atılan deprem konutlar hızla yükseliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından Hatay'da, yapım sürecine başlanan kalıcı afet konutlarının videosunu paylaştı.

Bakan Kurum'un paylaştığı videoda Hatay'ın Altınözü ilçesinde yapımına başlanan afet konutlarının ikinci kata kadar yükseldiği görülürken; Hatay'da 9 bin 264 konut ve köy evi için temel atıldığı, toplamda ise 250 bin 862 konut ve köy evinin yapılacağı vurgulandı.

1 YILDA BİTMEZMİŞ

Afet konutlarının 1 yıl içerisinde tamamlanacağı vurgusu yapan Kurum, "Neymiş? Afet konutları 1 yılda bitemezmiş. Bitecek!" dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Kahramanmaraş'ta 11 ilde eşzamanlı olarak ilk etapta 17 bin 902 konutun temellerinin atıldığı hatırlatıldı.

Kiralık Yazlıkta Yeni Dönem Kiralık Yazlıkta Yeni Dönem

Hatay'da 9 bin 264 konut ve köy evi için temel atıldığı, toplamda ise 250 bin 862 konut ve köy evinin yapılacağı bildirildi. 11 ilde bir yıl içinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa edilerek vatandaşların afet güvenliğine sahip yuvalarla buluşturulacağı vurgulandı.

3-4 KATI GEÇMEYECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde felaketten etkilenen bölgelerin yeniden inşa sürecinin bilimsel, hızlı ve güçlü şekilde yürütüldüğü aktarılarak yeni yerleşim yerlerinin tespit aşamasında fay hattına uzaklığı ve zeminin sıvılaşma durumu üzerinde çalışıldığı vurgulandı.

Afet konutlarının en güvenli alanlara inşa edilmesi için zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan mikro-bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarının yapıldığı ifade edildi. Bakanlık olarak ovalardan dağlara doğru yerleşim planının benimsendiği belirtilerek konutları en doğru, en sağlam zemine, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yatay ve yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde inşa edildiği aktarıldı.

HASARSIZ BİNALARIN TAMAMINA GAZ VERİLDİ

Kahramanmaraş'ta arızaların giderilmesiyle kentteki hasarsız ve az hasarlı binaların tamamına doğalgaz verildi. Kent genelinde 370 personel çalışmalara katıldı. Arızaların giderilmesiyle 154 bin 90 aboneye gaz akışının sağlandığı kentte evde olan veya kenti terk etmemiş 93 bin 248 abone doğalgaz kullanıyor.

DEPREMİN VURDUĞU DOĞANYOL YENİLENDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'nın Doğanyol ilçesi 3 yılda tamamen yenilendi. Alt ve üst yapı çalışmaları tamamlanan Doğanyol'da depremin izleri silinerek yeni bir Doğanyol inşa edildi.

Sivrice depremi sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un birçok defa ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldığı Malatya'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından toplamda 8 bin konut inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilirken, büyük yıkım yaşayan Doğanyol'da depremin tüm izleri silindi.

Deprem sonrası inşa edilen konutlara yerleştirilen birçok depremzede sosyal donatılarıyla birlikte kısa sürede inşa edilen konutlardan çok memnun olduklarını kaydederek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür ettiklerini söyledi.

Deprem sonrası devletin gücünü Doğanyol'da her şeyi ile hissettirerek ilçenin hem alt hem de üst yapısının tamamen yenilendiğini belirten İlçe Belediye Başkanı Hakan Bay ise depremde en çok etkilenen Doğanyol'da 317 konut bir cami ve 56 ticaret haneden oluşan kentsel dönüşümle Doğanyol'un yenilendiğini söyledi.

DOĞANŞEHİR'DE İLK KONTEYNER ÇARŞI TAMAM

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, Sivas Belediyesi'nce yapılan 4 konteyner çarşıdan birinin kurulumu tamamlandı. İlçede koordinatör olarak görevlendirilen Sivas Valisi Yılmaz Şimşek "İnşallah birkaç güne kadar esnaflarımız burada faaliyete başlamış olacak. Geçen gün de kurasını çektik.

Burada vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarına yönelik esnaflarımız olacak. Kasaptır, markettir, restorandır, ayakkabıcıdır, kuafördür, berberdir bu şekilde temel ihtiyaçlara yönelik dükkanlar açılacak. Hem şehrimiz biraz canlanmış hem de hayat biraz normalleşmiş olacak. Onun dışında 3 noktada daha konteyner çarşılar planlandı" dedi.

Editör: TE Bilisim