Hudut Gazetesi'nden Olgay Güler'in haberine göre Feda, 1 Temmuz 2022'den itibaren 1 yıl geçerli olmak üzere kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik yasal sınır oranının 1 Temmuz 2023'te sona ereceğini hatırlattı.

Söz konusu sınırlama kalktığında, kiracı ile ev sahibi arasında büyük sorunlar yaşanacağının altını çizen Feda, mutlaka yeniden bir yasal sınır koyulması gerektiğinin altını çizdi. 

'ASTRONOMİK ARTIŞLAR GÖREBİLİRİZ' 

Ev sahiplerinin astronomik rakamlarda kira artışı isteyebileceğini belirten Feda, "Devletimizin koymuş olduğu yüzde 25 kira artışı 1 Temmuz'da kalkar ise enflasyon oranına döneceği söylendi.

Yapılan açıklamada da enflasyonun 2023 yılında yüzde yirmi seviyesinde seyredeceği söylense de kira artışı serbest kaldığında her ne kadar konutlar kontratlarda yüzde 20 - 25 veya TEFE - TÜFE'ye göre de yazsa astronomik kiraları hissedeceğiz veya bununla ilgili mahkeme yolu açıldığından yüksek kiralar talep edileceğini ön görüyoruz.

Bununla ilgili enflasyon her ne kadar yüzde 20 de olsa kira artışları en az yüzde 60 - 70 seviyelerine çıkacaktır. 2023'te devlete ait olan yani kamuya ait olan yerlerin kira artışlarını devlet Ocak ayından itibaren nasıl yüzde 74 oranında arttırdıysa, mal sahipleri de bunu talep edeceklerdir" dedi. 

'MAHKEMEYE KADAR GİDEBİLİR' 

Kısıtlama olmadığı takdirde ev sahibiyle kiracı arasında büyük sorunlar yaşanabileceğinin altını çizen Feda, "Eğer bir kısıtlama olmazsa ev sahibiyle kiracı arasında büyük sorunlar yaşanır. Büyük sorunlar mahkemeler kavga, dövüşler, şiddete kadar gidecek. Neden? Bundan 2-3 sene önce 1.000 - 1.500 liraya kiraya vermiş olan biri, yüzde 25 artış yaptığında 1.750 - 2.000 lira gibi rakamlara ulaşıyor.

Ancak sıfır evini veren biri 2022 yılının kasım, aralık veya ocak ayında 4 - 5 bin gibi limitlerde verdiler kiraya. Bu aradaki kira artışı uçurumu dengelenmesi için mecburen artışlar yapılacak. Türkiye'deki enflasyon göz önünde bulundurduğunda buna yakın kiralar olması gerekiyor" diye konuştu. 

'KİRA KONTRATI YILLIKTIR' 

Kira kontratının yıllık olduğunu hatırlatarak, yıl içerisinde ikinci bir artış yapılamayacağının da altını çizen Feda, "Kira kontratı yıllıktır. Her yıl yapıldığı tarihten itibaren o tarihe kadar sabit kira kontratı, kira olarak rakam olarak otururlar. Öyle altı ayda bir, üç ayda bir mal sahibi istediği gibi kira artışı yapma hakkına sahip değildir.

Bunu ancak bir yıl sonunda, yani ocak ayında kontrat yaptıysa ocak ayında artış yapabilir. Haziran ayında yaptıysa haziran ayında artış yapabilir. Ocak ayında kira kontratı yapıp Haziran veya Temmuz ayında yasa gereği artış oranı serbest bırakıldığı için yeniden bir kira artışı yapması söz konusu değildir. Burada kiracı haklıdır" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim