Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir sitede yaşayan 200 kiracı, ev sahipleri tarafından icraya verilince hayatlarının şokunu yaşadı.

Kiracılarla yapılan anlaşmanın yazılı olmamasını lehine kullanan ev sahibi, yeni dönem kirası dışında son 5 yılın farkını talep ederek avukatı aracılığıyla yaklaşık 200 kiracısına icra işlemi başlattı.

İcra kağıtları ellerine ulaşan kiracılar, ev sahibini arayınca gerçek ortaya çıktı. Ev sahibi istediği zam oranını talep etti ve evi boşaltmaları durumunda icrayı durduracağı tehdidinde bulundu.

Avukat Oğuzhan Muhammet Gündoğmuş, ev sahibi tarafından icraya verilen müvekkilinin davayı kazandığını aktardı.

MADDENİN ÜSTÜ EV SAHİBİ TARAFINDAN ÇİZİLMİŞ

Gündoğmuş, dava sürecinde yaşananları şöyle aktardı:

"Ev sahibi kiracıları otururken kendisi sözlü olarak "Ben 2 yılda bir zam yaparım" diyor.

2022 yılına geldiğimizde enflasyondan kaynaklı olarak kira fiyatlarının artmasına yönelik avukatı aracılığıyla bütün kiracılarına geriye dönüp 5 yıl TEFE-TÜFE zammı istiyor. Bu da kira sözleşmesine dayandırıyor.

Kira sözleşmesine baktığımızda ise; "Her yıl için TEFE-TÜFE ilişkin zam uygulandığında ek bir kira sözleşmesi" yapılacağını belirtiyor.

Benim müvekkilimin durumu daha farklıydı. Bu maddenin üstü ev sahibi tarafından çizilmiş olmasıydı.

Ayrıca kira sözleşmesinde kira zammı konusunda anlaşılamadığı takdirde ev sahibinin ihtarname yollanacağını belirtiyor.

Biz mahkemeye ek bir kiraz sözleşmesinin olmadığını ayrıca kiracı ile ev sahibi arasında kira zammı konusunda bir anlaşmazlığının olmadığını ve evi boşatması yönünde herhangi bir tahliye ihtarnamenin olmadığını beyan ettik."

600 SAYFALIK HESAP DÖKÜMÜ İNCELENDİ

Mahkeme heyetinin bankadan ödenen kiraların dökümünü istediğini anlatan Gündoğmuş, "600 sayfalık banka hesabı dökümü geldi. Bu hesapların hepsini ben de tek tek inceledim.

2017-2018 yıllarında kiraya çıkanlara 2 yılda bir zam yapıldığını 10 kiracıda kanıtladım.

Mahkeme ev sahibinin lehine karar verdi, davayı kazandık. Ev sahibinin yaptırımı ve haciz işlemlerinin hepsi iptal oldu.

Kiracı kirasını vaktinde ödediği sürece evinde oturmaya devam edecek" dedi.

KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALARKEN DİKKAT!

Kiracıları kira sözleşmesi konusunda önemli uyarılarda bulunan Gündoğmuş, "Kiracılar, kira sözleşmesinde özellikle şu maddeye dikkat etsinler.

Bir sonraki yıl kiracı oturmak isterse TEFE-TÜFE ortalamasındaki zammı şimdiden kabul edin. Bu madde yanlış.

Bu maddenin yerine kiracı bir sonraki yıl devam etmek isterse ev sahibinin anlaşacağı miktarda ya da TEFE-TÜFE ortalaması oranındaki artırımı ek kira sözleşmesi olarak yazılacaktır maddesi kiracıları koruyacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: TE Bilisim