Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, yapılan düzenlemeler, getirilen sınırlamalar, hatta üzerinde çalışılan yeni ağır cezalara rağmen konut kira fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemiyor.

Öyle ki konut kiraları son aylarda enflasyonu yükselten temel etkenler arasında büyük bir pay almaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre şubat ayı enflasyonunda ana harcama gruplarına göre tüketici fiyat endeksinde bir önceki yılın aynı ayına göre konut kaleminin artışı yüzde 56’ya dayandı. Bu oran 12 aylık ortalamada ise yüzde 70 oldu.

Son iki yıldır yüksek kira oranları artık il ilçe ayırt etmez oldu. 30 yaşından büyük binalarda da yeni konutlarda da yüzde 300’ü aşan kiralık fiyatlar var. İstanbul özelinde en düşük kiralık fiyat 8 bin lira olarak kısıtlı alanlarda görülüyor.

‘Kiralamak için üretilmeli’

Son iki yıldır kiralık ve satılık konutlarda kısıtlı arz nedeniyle çok yüksek fiyat artışlarının görüldüğünü hatırlatan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu sorunun deprem göçü ile yeni bir dalga kazandığını söyledi.

Özellikle kiralık konutlarda yüzde 50’den yüzde 150’ye kadar yeni fiyat artışları olduğunu ifade eden Akdoğan, deprem riski yüksek bölgelerden daha düşük bölgelere ve yeni konutlara olan ilginin buralarda da fiyatları katladığını dile getirdi. Fiyatların belli bir seviyede tutulması amacıyla bazı öneriler de sunan Akdoğan, şunları söyledi:

“Fahiş fiyat artışlarının daha yüksek cezalarla karşılaşması için yasal düzenleme hazırlıkları var. Ancak yanı sıra rayiç bedeller belirlenmesi, e-devlet üzerinden kira kontratlarının yapılması ve bu sayede takibinin sağlanması hayata geçirilebilir.

Bölgeler özelinde değer haritaları oluşturulabilir. İlan portallarında sahte ilanlar üzerinden piyasanın manipüle edimesinin önüne geçilebilir; bunun için web tapu uygulamasında girilen ilanların doğrulamasının yapılması sağlanabilir. En önemlisi ise kamu ya da yerel belediyeler kiralanmak üzere konut üretimini hayata geçirmeli.”

‘1 milyon göç olabilir’

Depremden sonra en çok göç alan illerden Ankara’ya bugüne kadar 350 bin depremzedenin geldiği hesaplanıyor.

Bu sayının 1 milyonu göreceğini öngördüklerini anlatan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, önlemler alınmadığı takdirde kira artışlarının devam edeceğini belirterek, “Bu konunun fahiş fiyat mevzuatı içinde yer alması lazım. 200 bin liraya kadar cezası olur” dedi.

Tayinde İstanbul tercihi düşüyor

Emlak uzmanları son iki yıldır polis, öğretmen başta olmak üzere memuriyet gruplarındakilerin ve banka personellerinin tayinleri içinde İstanbul tercihinin en düşük seviyede gerçekleştiğini, kiralık konut fiyatları nedeniyle İstanbul tercihinin bundan sonra daha da düşeceği öngörüsünü paylaştı.

Riski görece yüksek olsa da...

İstanbul’da deprem riski görece daha yüksek olan ilçeler olarak belirtilen bölgelerde de fiyatlar durmadan yükseliyor.

Üstelik bu ilçelerde 30 yaş ve üzeri konutlarda da artışlar devam ediyor. Avcılar’da 5-6 bin liradan başlayan en eski evlerde kiralık fiyatlar ortalamada 8 bin lirayı aşıyor.

Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de 6-8 bin lira arasında başlayan çok az sayıda küçük konut varken genel ortalama 11 bin lirayı görüyor.

Pendik-Maltepe hattında ise 8 bin liradan başlayan kiralar ortalamada 12 bin lirayı aşıyor.

Editör: TE Bilisim