Türkiye konut piyasası, Aralık ayındaki sıçramaya rağmen 2022 yılını bir önceki yıla göre yüzde 0,4’lük bir gerilemeyle 1 milyon 485 bin adet satışla kapattı.

260 bin civarı satışla ve yüzde 17,5 payla İstanbul doğal olarak listenin ilk sırasında yer alırken Ankara 126 bin satışla ikinci, İzmir ise 83 bin 500 adet satışla üçüncü oldu.

1.5 milyon sınırı aşılamadı

2020 ve 21’i pandemi, 2022’yi kur artışı ve enflasyonist ortam gölgesinde geçiren konut piyasası, son 3 yıldır 1.5 milyon sınırına dayanmasına rağmen bir türlü bu eşiği geçemiyor.

Normal bir zamanda ekonomideki iyi gidişatın bir ispatı olarak önümüze sunulan konut satışlarındaki rakamların, geride bıraktığımız yılda fiyat kontrolü oluşturabilmek adına bazı yöntemlerle baskılandığını şahit olduk.

Vatandaşlarımızın konut edinmelerinde büyük kolaylık sağlayan kredi imkanının kısıtlanması, satışların gerçek değer üzerinden yapılmasına yönelik düzenlemeler, yabancı satışlarını bir nebze frenleyebilmek için vatandaşlık sınırının 400 bin dolara çıkarılması ve bazı bölgelerdeki oturum izinlerinin kapatılmasını bu tedbirlerden bazıları olarak sayabiliriz.

Böylelikle talep daraltıldı ve konut fiyatları bir seviyede durdurulabildi. Zira, kredi ile yapılan konut satış adedi 280 binde kaldı. Burada ortaya çıkan yüzde 18.9’luk oran, son yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Bu tedbirlere ilave olarak önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda var. Artan ve değişken inşaat maliyetleri nedeniyle önünü görmekte zorlanan müteahhit firmaların yeni konut üretmede yaşadığı tedirginlik ve arzdaki düşüş; konut fiyatlarının yükselmesi, en azından geri çekilmemesindeki başlıca unsurlardan biri oldu.

Yabancı payı yüzde 4.5

Esasında kamuoyunda sıklıkla gündeme getirilen bir konu olması nedeniyle, vatandaşlarımız yabancıya satış oranının toplam satış içinde yüksek bir paya sahip olduğunu düşünür ancak bu oran en iyi döneminde bile Türkiye genelinde yüzde 5’ler mertebesinde kalmıştır. Bunula birlikte bölgesel bazda değişik oranlar görebiliriz tabii ki.

Örneğin Antalya, 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle de yabancıya satışın ciddi şekilde arttığı kentimiz oldu ki yabancı payı yüzde 30’un üstüne kadar çıktı.

İstanbul’da da yabancıya satış oranı yüzde 10 seviyelerinde seyretmekteydi. Bu yönüyle yabancıya satışların fiyatları yükselttiğine dair iddianın, bölgesel bazda haklılık payı olduğunu net şekilde görüyoruz. Yabancıların ülkemizden gayrimenkul edinmeleri, ayrıca değerlendirilmesi gereken detaylı bir konu. Şimdilik sadece rakamları paylaşalım.

Yabancılara yapılan konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490 oldu. Bu da yabancı payının toplam satışları içindeki oranının yüzde 4,5 olduğu anlamına geliyor.

İlk sırada 24 bin 953 satışla İstanbul yer alırken, 21 bin 860 konut satışı ile Antalya ikinci, 4 bin 316 satışla da Mersin üçüncü sırada. Rusya Federasyonu vatandaşları, ülkemizden geçen yıl 16 bin 312 adet konut satın aldılar ve uzak farkla bu alanda zirvedeler…

Editör: TE Bilisim