Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, Beklenen İstanbul depremi nedeniyle tedirgin olanlar sigorta şirketlerine koştu.

DASK poliçelerinin en üst teminat limitinin 640 bin lira olması nedeniyle tamamlayıcı olan özel konut poliçesi yaptıranların sayısı bir anda arttı.

Ancak sigorta şirketleri gelen talep nedeniyle fiyatları yükseltti. Bazı şirketler ise riskli gördüğü konutlara poliçe yapmak istemiyor.

FİYATLAR YÜZDE 30-40 ARTTI

Bahçelievler’de sigortacılık yapan Gökhan Esen “Evinizin bedeli diyelim 5 milyon lira, DASK, maksimum 640 bin lira öderken, özel konut poliçesi tamamını ödüyor, hatta içindeki eşyalarla birlikte…

Dolayısıyla insanlar bu poliçeye yöneldi. Fiyatlar da bu taleple ilgili olarak arttı. İstanbul’da ortalama bir boş dairenin özel konut poliçe fiyatı 1.000 lira civarındaydı. Eşyalı sigortası ise 2.500 liraydı.

Şimdi ise fiyatlar yüzde 30 - 40 civarında arttı. Boş daire için 1.400 lira, eşyalı daire için 3.500 liraya kadar çıkıyor. Deprem sonrası fiyatlar yükseldi” dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu “Türk Ceza Kanunu’nun 237’nci maddesine göre bu net bir şekilde suçtur.

Ortada bir gerekçe yokken yalnızca taleple doğru orantılı olarak özel bir sigorta poliçesinin fiyatlarını artıramazsın. Bu konularla ilgili daha önce Kasko ve Trafik poliçelerinde aynı durumu gördük.

Bazı şirketlere cezalar da kesildi ancak bu cezalar yeterli değil. Ülkenin içine düştüğü zor durumdan faydalanarak haksız kazanç peşine düşenleri kamuoyuna ifşa edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Ağaoğlu ayrıca fahiş fiyat değişimlerinin tespit edilmesi sonrası tüketicilerin, Ticaret Bakanlığı’na bağlı, haksız fiyat değerlendirme kurulu’na şikâyette bulunabileceklerini de ifade etti. 

‘ŞİKÂYET GELMEDİ’ AÇIKLAMASI

Öte yandan Türkiye Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Birliği konuyla ilgili kendilerine gelen bir şikâyet olmadığını, fiyatların dönemsel veya bir olaya bağlı olarak değil, maliyetler hesaplanarak değiştiği ifade edildi.

13 MİLYAR TL AYRILDI

 Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 20 Şubat itibariyle deprem bölgesinden 221 bin 663 başvuru aldığını ve 519 milyon 177 bin lira tazminat ödemesi yaptığını açıkladı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu,  “Şu anda o bölgede 1 milyon 129 bin DASK poliçesi var.

Toplam 2 milyon 150 bin civarında konut var o bölgede ve bunun yaklaşık yüzde 50’si sigortalı. DASK ilk 24 saatte hemen hasar tespit yapıp tazminat ödemeye başladı.

DASK 2000’de kuruldu. 20 yılda toplam DASK’ın açılmış dosya sayısı 115 bin adet. Elâzığ’da yakın zamanda bir deprem oldu orada açılan dosya sayısı 30 bin adet.

Orada ödenen rakam yaklaşık 35 milyon lira civarındaydı. DASK’ın 20 yılda ödediği rakam 1,5 milyar lira. Bu depremdeki tahminî beklediğimiz dosya sayısı 600 bin adet” dedi.

Editör: TE Bilisim